IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аналоговият телевизионен сигнал ще се излъчва поне до 10 септември

България не отлага цифровизацията, твърди министър Данаил Папазов

13:49 | 21.08.13 г.
Аналоговият телевизионен сигнал ще се излъчва поне до 10 септември

От Камелия Цветанова

Аналоговият телевизионен сигнал ще се излъчва поне до 10 септември, стана ясно от изявление на транспортния министър Данаил Папазов след заседанието на правителството.

Правителството днес е приело решение, с което дава възможност да се удължи излъчването на аналогов сигнал успоредно с цифровия, докато не бъдат раздадени абсолютно всички декодери на хората, които имат право да ги получат безплатно заради ниски доходи.

Припомняме, че от 1 септември излъчването на аналогов сигнал трябваше да спре и процесът на цифровизация да е приключил, но това няма как да стане, тъй като обществените поръчки за снабдяване с декодери се бавят. От транспортното министерство прехвърлиха проблема към Брюксел с обяснението, че ЕС трябва да разреши поредното раздаване на декодери.

Папазов беше категоричен, че с днешното решение България не отлага цифровизацията. „Всички гледате телевизия, виждате, че вървят непрекъснато съобщения във връзка с влошаването на сигнала на моменти. Това е във връзка с новите устройства, които се монтират по ретланслаторите“, обясни той.

„Надяваме се всички да са си получили декодерите и най-късно до 10 септември, но, знаете, че в България всички изчакват абсолютно последния момент“, добави министърът.

Той за пореден път съобщи, че таксите за българските превозвачи, които преминават транзитно преминаване през Турция, няма да се вдигат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още