fallback

Vodafone поема контрола над Kabel Deutschland

Британците ще наложат смени и в мениджърския екип на компанията

09:41 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Три месеца след придобиването на мажоритарния дял на Kabel Deutschland Vodafone поема контрола. Двете компании подписаха споразумение за трансфер на печалбата, както съобщи в петък Kabel Deutschland. По този начин британският мобилен гигант има достъп до корпоративните каси на базирания в Мюнхен кабелен оператор. 

Упоритите акционери, които заедно още притежават 23% от Kabel Deutschland, сега имат избор. Те или могат да продадат акциите си за 84,53 евро в брой на Vodafone или да получават един гарантиран годишен дивидент в размер на 3,77 евро. Сред тях са главно хедж фондове, като Elliott на инвеститора от Ню Йорк Пол Сингър, и често се оплакват, че предложената от новите собственици сума за откупуване на акциите е твърде ниска. Elliott вече преживя подобна ситуация преди година при смяната на собствеността в базирания в Дюселдорф производител на кранове Demag Cranes.

Клинчът с хедж фондовете вече няма да е грижа на шефа на Kabel Deutschland Адриан фон Хамерщайн. 60-годишният мениджър напуска поста си на 31-и март по свое искане, обяви още лидерът на германския пазар на кабелна телевизия. Фон Хамерщайн ръководи компанията повече от шест години. Неговият наследник в мениджърския екип ще бъде Мануел Куберо, който в момента е ръководител на оперативния бизнес. Vodafone пое Kabel Deutschland през есента за почти 11 млрд. евро заедно с дълговете. Чрез сделката британският концерн иска да се превърне в основен играч на пазара на супер бързите мрежи за данни в мобилните и фиксирани мрежи в Германия и да отнеме пазарен дял от лапите на лидера Deutsche Telekom. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
fallback