IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина на Vodafone за придобиването на Kabel Deutschland

Споразумението не повдига опасения, тъй като дейностите на участниците в концентрацията се допълват, посочват от ЕК

14:05 | 21.09.13 г. 1
<p>
	Базираният в Лондон оператор се надява да подобри позициите си на германския пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Базираният в Лондон оператор се надява да подобри позициите си на германския пазар. Снимка: Ройтерс

Vodafone получи одобрението на Европейския съюз (ЕС) за придобиването на най-големият кабелен оператор Германия Kabel Deutschland, съобщава CNBC. Cделката e на стойност 7,7 млрд. евро.

Вторият най-голям телекомуникационен оператор на Острова обяви намерението си да се сдобие с акции на германската компания през юни. От базираното в Лондон дружество се надяват придобиването да им осигури по-добри позиции на един от най-ключовите европейски пазари.

Европейската комисия (ЕК) обяви, че споразумението не повдига опасения, тъй като няма да промени значително конкуренцията на пазарите, на които двете дружества са активни в момента.

"Разследването на Комисията потвърди, че дейностите на участниците в концентрацията се допълват", се посочва в официалното становище на европейския орган.

"Докато Kabel Deutschland основно предлага кабелна телевизия, фиксирана телефонна мрежа и интернет услуги, основната дейност на Vodafone е в мобилните телефонни услуги", добавят още от ЕК.

Vodafone, който през този месец се споразумя за продажбата на дела си в американския оператор Verizon Wireless за 130 млрд. долара, прибегна до закупуването на Kabel Deutschland с цел по-значително навлизане в сферата на кабелната телевизия и фиксираните телефонни мрежи в Германия – най-големият европейски пазар на телекомуникационни услуги.

Така наречените четворни пакетни услуги, които предлагат телевизия, интернет, мобилна и фиксирана телефония вече са намерили своята популярност на пазари като Франция и Испания. В Германия обаче пазарът до голяма степен е фрагментиран, като от Vodafone се надяват сделката да им осигури по-добри позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Ето го проблема!Отново!ОбединениеПридобиванеРазширяванеЗавземанеМонополизиранеМегамилиардизиране на цели секториОбезличаване на конкурентитеТотална деоминация на няколко огромни фирми на един пазарНапрактика Единствената смислена идея на целия иначе така блед капитализъм, а именно конкуренцията в т.н."свободен пазар"/наречен, защото фактите сочат за липсата му/Та когато се допуска натрупването на огромни богатства чрез ниски данъци и фин.убежища. Тези огромни ресурси търят необезпокоявана среда за възвръщане на печалбиТези капитали са ракообразни за всяка икономика, защото подкупват високопоставенни чиновници/както цитирания случай/ и ологополизират секторите във всяка икономикаЗамислете сеВсяка страна има по няколко мобилни оператиора, няколко огромни банки, няколко застрах.компании, авиопревозвачите са няколко и т.н.Иначе работещите хора се конкурират с роботи и роби работещи за стотинки!Защо няма световен борсов индекс определящ цената на труда по ик.сектори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още