IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone вече държи 76,48% от Kabel Deutschland

Британците ще се превърнат в интегриран доставчик на всички далекосъобщителни услуги на пазара на най-голямата икономика в Европа

09:19 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Vodafone вече държи 76,48% от Kabel Deutschland

Vodafone вече си е осигурил 76,48% от Kabel Deutschland. Общо около 67,70 милиона акции на германския оператор са били продадени, както обяви британският мобилен оператор в понеделник. Офертата към акционерите, оценена на 87 евро за акция, изтече през миналата сряда в полунощ.

В четвъртък вечерта стана ясно, че Vodafone може да събере най-малко 75 на сто от акциите на оператора.

Наблюдателите очакваха, че операторът на мобилната услуга все пак ще влезе в германския оператор на кабелни мрежи. Постигането на най-малко 75 на сто от акциите бе поставено от Vodafone като условие за валидността на възлизащата на 7,7 млрд. евро оферта за поглъщане. Ако включим и дълга на германската компания, то сделката ще струва на Vodafone 10,7 милиарда евро.

Акционерите, които все още не са продали акциите си на Vodafone, сега могат да направят това до края на септември.

Със закупуването на Kabel Deutschland Vodafone иска да засили своя кабелен широколентов интернет, за да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom. В допълнение британците се надяват на висока синергия.

Компанията ще плаща и по-ниска такса за използването на инфраструктурата на Deutsche Telekom, защото захранването на Kabel Deutschland стига до апартаментите на потребителите, а не до разпределителните кутии на улиците.

Според анализаторите от IHS Vodafone ще си осигури със сделката за Kabel Deutschland пазарен дял от 54,3% в гласовата телефония, 44,9% от широколентовия интернет и 32,3% от мобилната телефония, както и 7,6% от пазара на кабелната телевизия в най-голямата икономика в Европа. Компанията освен това ще се превърне в интегриран доставчик на всички далекосъобщителни услуги.

Последната пречка пред сделката Vodafone може да се преодолее през идната седмица. Тогава приключва първата фаза на антитръстовия преглед от страна на Европейската комисия. Федералната картелна служба отказа да прави антитръстовото проучване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още