IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone напредва към придобиването на Kabel Deutschland

Офертата вече е достигнала минимално поисканото количество от 75% от акциите на германския оператор

11:57 | 13.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съвсем скоро Kabel Deutschland може да мине в британски ръце. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съвсем скоро Kabel Deutschland може да мине в британски ръце. Снимка: Ройтерс

Предложението за придобиване на британския мобилен оператор Vodafone относно Kabel Deutschland е било успешно: офертата е достигнала необходимия минимален дял от 75 процента, заявиха британците един ден след изтичане на срока на самата оферта. Допълнителна информация Vodafone не даде.

Точният брой на предложените акции на Kabel Deutschland базираната в Лондон компания ще оповести в понеделник. Акционерите, които все още не са продали акциите си на Vodafone, сега могат да направят това в един гратисен период до края на септември.

Наблюдателите очакваха, че операторът на мобилната услуга все пак ще влезе в германския оператор на кабелни мрежи. Постигането на най-малко 75 на сто от акциите бе поставено от Vodafone като условие за валидността на възлизащата на 7,7 млрд. евро оферта за поглъщане. Ако включим и дълга на германската компания, то тя ще излезе на Vodafone дори 10,7 милиарда евро. 

Vodafone заплаши в понеделник, че няма да удължи срока за приемане на офертата, нито ще намали минималното ниво от акции, за да бъде валидна сделката. Vodafone предлага по 84,50 евро за акция и поема и изплащане на дивидента от 2,50 евро на акция, ако сделката може да бъде приключена преди насроченото за есента Общо събрание. Благодарение на дъжда от пари дъжд от 130 млрд. евро от продажбата на бизнеса си в САЩ британците могат да си позволят да минат в настъпление.

До затварянето на пазара във вторник Vodafone разполагаше само с около 20 на сто от акциите на  Kabel Deutschland. По-голямата част от акциите на германската компания са в ръцете на институционални инвеститори, които обикновено предлагат своите акции в последния момент. Сега фондовете очевидно са сторили това в сряда.

Последната пречка пред сделката Vodafone може да преодолее през идната седмица. Тогава приключва първата фаза на антитръстовия преглед от страна на Европейската Комисия. Федералната картелна служба отказа да прави антитръстовото проучване.

Коментар на Матю Кембъл от Bloomberg за действията на европейските компании в очакване за евентуалното пристигане на AT&T вижте във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Естествено!Това е "свободен пазар" само за работниците, а за милиардерите - монополи и то законни "антимонополни" монополиха ха хаколко ниско пропада капиталисмъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още