IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone подобрява предложението си за Kabel Deutschland

Така британският оператор иска да надцака офертата на Liberty Global

09:20 | 19.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Vodafone подобрява предложението си за&nbsp;Kabel Deutschland. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Vodafone подобрява предложението си за Kabel Deutschland. Снимка: Ройтерс

Британският мобилен оператор Vodafone Group е увеличил своята индикативна оферта за придобиването на  Kabel Deutschland до около 7,5 милиарда евро, е научила Bloomberg News късно във вторник от информирани източници. С преработената оферта Vodafone иска да подтикне германската компания към започне на преговори за сделката.

Според новата информация мениджъри на Vodafone са заявили през тази седмица пред Kabel Deutschland, че групата е готова да плати по 85 евро на акция. Първата подадена оферта бе за между 80 евро до 82 евро за акция. Сега британците изучават финансовото състояние на Kabel Deutschland и осъществяват дю-дилиджънс на кабелния оператор, преди да подадат официална оферта в следващите седмици, предава още Bloomberg. 

Подобрената оферта може да положи основите на война за наддаване с Liberty Global, която също представи предварително предложение от по 85 евро за акция. Kabel Deutschland вече потвърди в понеделник "получаването на необвързващо предложение от страна на Liberty Global". „В нито един момент няма сигурност, че предложението на Liberty Global ще се превърне в сделка, нито какви биха били условията при една такава сделка", се казва в изявление на германския кабелен концерн.

С евентуален ангажимент към най-големия кабелен оператор в Германия, чиито клиенти са около 8,5 милиона домакинства, Vodafone ще допълни своите мобилни услуги чрез фиксирани телефонни услуги и в крайна сметка ще предотврати възможността Kabel Deutschland да бъде придобит от конкурентната Liberty Global на Джон Малоун. 

Припомняме, че Liberty Global, собственост на американския медиен магнат Малоун, придоби в началото на 2013 г. британската Virgin Media за 15,75 млрд. долара в брой и акции, поемайки и дълговете на компанията, с което реалната цена стана 23,3 млрд. долара. Този ход на милиардера го изправи в пряк сблъсък срещу основния му конкурент Рупърт Мърдок.

Кабелната телевизия Virgin Media, която е вторият най-голям доставчик на платена телевизия във Великобритания, след BSkyB на Мърдок, ще даде достъп на Liberty до един от най-големите и най-конкурентни телекомуникационни пазари в Европа и ще позволи на Малоун да приложи опита, който е натрупал от бизнеса с платена телевизия и широколентов достъп до интернет в 11 европейски страни.  След сделката около 80% от приходите на Liberty Global ще идват само от пет страни: Великобритания, Германия, Белгия, Швейцария и Холандия, писа Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Мтел контролират много от основните комуникации в държавата и злоупотребяват систематично! Това включва и манипулиране на финансовата система и политиката. Не е случайно, че основните банки в Бг са регистрирани в Австрия заради тайната, Картелът е най-малкото им прегрешение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още