IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone подслажда офертата си за Kabel Deutschland

Офертата на Vodafone за 87 евро за акция е с 37% над стойността на акцията от февруари, когато за първи път се заговори за интерес

10:45 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vodafone подслажда офертата си за Kabel Deutschland

Сега вече е официално - британският мобилен оператор Vodafone Group е подал оферта за придобиване за Kabel Deutschland.

Vodafone ще предложи на акционерите на Kabel Deutschland Holding AG, чрез доброволно публично предложение, да придобие техните акции на приносител на номиналната им стойност, заяви в понеделник сутринта британската компания. Допълнителни подробности не бяха първоначално оповестени, предава Bloomberg.

Според финансови източници Vodafone е готов да плати за Kabel Deutschland 7,7 млрд. евро. Предложението за придобиване за най-големия германски кабелен оператор бе очаквано от дълго време.

Бордът на директорите на Kabel Deutschland ще подкрепи вероятно предложението, подчертава източник от компанията пред Ройтерс. Британците ще предложат 87 евро на акция, казва едно от вътрешните лица. Това включва и дивидент от 2,50 евро на акция, който Kabel Deutschland обеща на акционерите си за 2012/13, но все още не е изплатил. Засега двете компании не дават официални коментари пред медиите.

В петък акциите на Kabel Deutschland приключиха сесията на цена от 84,10 евро. Откакто се появиха първите спекулации за интерес на Vodafone през февруари, борсовата стойност на Kabel Deutschland се повиши с 1,8 млрд. евро – почти една трета.

Офертата на Vodafone за 87 евро за акция е с 37% над стойността на приключване на сесията на 12-и февруари, когато за първи път се заговори за интерес от страна на Vodafone, и с 3,4% над стойността при затварянето на пазара на 21-и юни – 84,10 евро за акция.

Наскоро Vodafone е предложил на Kabel Deutschland в писмен вид цена от 81 евро за акция, както предава още Ройтерс, позовавайки се на източник от финансовите среди. Това би оценило кабелната компания, която доставя телевизия в 13 от 16 федерални провинции, на около 7,2 милиарда евро. Но тогава американската медийна група Liberty Global обяви контраоферта, чиято насрещната стойност според съобщения в медиите е около 85 евро на акция. Това накара Vodafone да предложи повече. Разбира се, оставаше отворен въпросът, дали  Liberty Global планираше да осребри предложението си към акционерите с пари в брой, или да им предложи акции. 

Ръководството на Kabel Deutschland  отдавна се е примирило с това, че базираната в Мюнхен компания ще бъде погъланата. Те предпочитат придобиване от Vodafone, защото очакват така сделката да премине сравнително гладко.

Vodafone, с помощта на Kabel Deutschland би могла да предложи на германските клиенти по-конкурентни оферти за пакети от телевизия, бърз интернет и телефонни стационарни разговори. А Liberty Global, като собственик на конкурентния оператор Unitymedia KabelBW (Северен Рейн-Вестфалия, Хесен и Баден-Вюртемберг), можеше да очаква продължителен преглед от антитръстовите органи.

Припомняме, че Liberty Global, собственост на американския медиен магнат Малоун, придоби в началото на 2013 г. британската Virgin Media за 15,75 млрд. долара в брой и акции, поемайки и дълговете на компанията, с което реалната цена стана 23,3 млрд. долара. Този ход на милиардера го изправи в пряк сблъсък срещу основния му конкурент Рупърт Мърдок. 

"Закупуването на Kabel Deutschland може да помогне на Vodafone да насърчи операциите си с фиксираните линии", казва Джеймс Барфорд, базиран в Лондон анализатор в Enders Analysis, цитиран от Bloomberg. В Германия сделката създава "силен играч с „трипъл“ услуги, което ще увеличи конкурентния натиск над Deutsche Telekom (DTE) и Sky Deutschland".

Vodafone, вторият по големина безжичен оператор в света, постигна през май споразумение с Deutsche Telekom AG да използва неговата високоскоростна интернет мрежа в Германия. Сделката за Kabel Deutschland може да означава, че Vodafone иска да намери начин да интегрира две фиксирани мрежи с потребителски оферти, каза Барфорд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Мтел контролират много от основните комуникации в държавата и злоупотребяват систематично! Това включва и манипулиране на финансовата система и политиката. Не е случайно, че основните банки в Бг са регистрирани в Австрия заради тайната, Картелът е най-малкото им прегрешение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още