IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се краят на таксите за роуминг в ЕС

Доставчиците на интернет в ЕС вече няма да могат да блокират или забавят определени услуги

16:02 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В края на 2015 г. в ЕС може да няма роуминг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

В края на 2015 г. в ЕС може да няма роуминг. Снимка: архив Ройтерс

Използването на мобилните телефони за разговори и сърфирането в мобилния интернет в другите европейски страни скоро няма да е свързано с допълнителни разходи за българския потребител. Членовете на Европейския парламент гласуваха в четвъртък в Брюксел за забраната на роуминг таксите от 15 декември 2015 г., предаде пресслужбата на ЕП.

Вземането на окончателно решение обаче може да отнеме месеци, защото отпадането на таксите изисква гласуване от всички 28 членки на ЕС.

Депутатите обаче отбелязват, че ако се констатират злоупотреби с роуминг услугите, по изключение ще могат да бъдат налагани допълнителни такси.

Същевременно представителите на ЕП гласуваха и за запазване на неутралитета на мрежата - проблем, който започна да назрява в последно време. Става въпрос за метод за блокиране на искането на някои оператори да осигуряват по-бърз трафик за достъп до определени услуги на заплатили допълнителна такса клиенти. 

Принципът на "неутралността на мрежата" гарантира, че всичко, което е част от интернет трафика, трябва да се третира еднакво, без дискриминация, ограничения или външна намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, услуга или приложение.

Така според новите текстове доставчиците на интернет няма да могат вече да блокират или забавят определени услуги поради икономически или други причини, съгласно последния вариант на Телекомуникационния пакет на ЕС, одобрен от Европейския парламент днес.

„Днешното гласуване е сериозна стъпка в посока на укрепването на единния телекомуникационен пазар на ЕС“, заяви докладчикът за телекомуникационния пакет Пилар дел Кастильо. „Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за телефонните разговори, текстови съобщения и мобилен интернет до 15 декември 2015 г. и да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа“.

Депутатите настояват за ясни правила, които да не позволят на интернет доставчиците да популяризират едни услуги за сметка на други. BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за няколко интернет доставчика, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като провеждането на телефонни разговори по интернет чрез Skype.

Доставчиците на интернет ще продължат да имат възможността да предлагат специализирани услуги с по-високо качество, като видео по заявка и изключително важните за бизнеса „облачни“ приложения дотолкова, доколкото това не е „в ущърб на достъпността и качеството на услугите за достъп до интернет“, предлагани на други фирми или услуги.

Депутатите орязоха и списъка на Европейската комисия за „изключителни“ случаи, в които доставчиците ще имат право да блокират или забавят достъпа до интернет. Според членовете на ЕП тези практики трябва да бъдат разрешени само когато става въпрос за изпълнение на съдебна заповед, запазване на сигурността на мрежата или предотвратяване на временно натоварване на мрежата. Ако се използват такива „мерки за управление на трафика“, те трябва да бъдат „прозрачни, недискриминационни и пропорционални“ и „не трябва да се използват по-дълго, отколкото е необходимо“, смятат депутатите.

Очаква се решението на ЕП да бъде одобрено от Европейския съвет, който вероятно ще вземе решение по темата през октомври, предава Ройтерс.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Интересно, ако отпадне таксата за роуминг излиза, че може да ми е по-изгодно да съм абонат на някой оператор в Холандия примерно...Правилно ли разсъждавам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още