IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Брюксел се решава бъдещето на европейския интернет

Целта е да се гарантира, че целият интернет трафик ще се третира еднакво и няма някои клиенти да са предпочитани пред други

09:20 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В Брюксел се решава бъдещето на европейския интернет

Широк пакет от реформи за сектора на телекомуникациите и интернет ще бъде гласуван в Европейския парламент днес. Гласуването ще зададе тон за предстоящите няколко месеца на преговори с държавите-членки на Европейския съюз за законите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Наред с другите неща, става въпрос за това как интернет трафикът в Европа ще се регулира в бъдеще. В тектовете има доста спорни предложения за това кой кому и колко е задължен при предоставяне на онлайн съдържание и услуги. Законопроектите обхващат всичко - от премахването на таксите за ползване на мрежи на трети лица ("роуминг")  до правата на потребителите, както и промяната на тарифите за мобилните телефони и така наречената интернет неутралност.

Под това понятие се разбира правото да се транспортират  пакети с данни, независимо от тяхното съдържание, или че изпращачът и получателят няма да се третират по различен начин. Иначе казано - мрежовата неутралност (на английски: Network neutrality) е принцип, според който интернет скоростта към определени сайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството.  

Парламентаристите са склонни да гласуват текстове, които засилват параграфите относно неутралността на мрежата спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия, което беше внесено през миналата година. Може би формулировката би могла да бъде, че се гарантира „правото на достъп до и разпространението на информация и съдържание, за проектиране и разгръщане на приложения и услуги", независимо от местоположението или устройството, което се използва. Това ще гарантира, че целият интернет трафик ще се третира еднакво и няма да се получи така, че някои клиенти да са предпочитани пред други.

Депутатите могат да изберат между два възможни пакетa с промени – единият вече бе приет от парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и подсилва  "неутралността на мрежата" от първоначалното предложение на Комисията. Другият  пакет с промени, който отива по-далч по отношение на неограничаването на интернет трафика, е бил предложен от депутати от средите на социалистите, зелените, либералите и най-лявата фракция.

Който и пакет да бъде приет, той ще представлява мнението на ЕП в преговорите с отделните страни-членки за окончателното формулиране на законовите текстове. Самите страни-членки ще са представлявани от Европейския съвет, а в случай, че нито един от двата пакета не получи мнозинство в парламента, което се счита за малко вероятно, база на разговорите ще стане първоначалното предложение на комисията.

„Интернет неутралитетът е най- важната част от законодателния пакет", казва Кристиан Енгстрьом от шведската Пиратска партия пред Wall Street Journal. Тя подкрепя измененията на социалистите и Зелените. „Този дебат се върти около това, което беше предприемаческата свобода преди сто години“.

Решенията, взети в Брюксел, могат да имат сериозни последици, защото онлайн трафикът расте главоломно. Видео услуги като YouTube на Google и Netflix поставят невиждани досега изисквания към инфраструктурата на интернет. В паралелния дебат в Съединените щати правилата на органа по конкуренцията FCC бяха оспорени пред съда именно в частта им за неутралността на мрежата. През януари апелативният съд във Вашингтон отхвърли правилата за интернет неутралност на американската Федерална комисия по комуникациите (FCC).

Правилата на FCC гласят, че доставчиците нямат право да ограничават достъпа до определени сайтове или да предпочитат даден тип трафик за сметка на друг. Например да налагат по-високи тарифи на потребителите, които гледат предимно онлайн видео, за сметка на по-ниски такси за хората, които използват интернет най-вече за чат, социални мрежи и електронна поща.

И така, до този момент американската комисия налагаше на доставчиците да имат еднакво отношение към всички видове трафик, да не блокират достъп до сайтове, които са им конкурентни, и други. Съдът обаче смята, че FCC няма правомощия да налага тези правила върху доставчиците. Решението е било взето след гласуване на трима съдии с резултат 2 на 1.

След като съдът се произнесе, на практика всеки оператор може да започне да начислява такси на компаниите, притежаващи сайтове, за това те да попаднат в по-бързия интернет. Те вероятно няма да съборят най-големите онлайн играчи, но със сигурност ще са проблем за прохождащите. Освен това големите корпорации едва ли ще оставят новият разход да се отрази на печалбите им, като практиката в подобни ситуации е той да се прехвърля към крайния потребител. Засега обаче изход в дебата в САЩ няма, защото FCC обжалва решението на горна инстанция. 

Обсъждането на предложеното законодателство е първият паневропейски дебат за мрежовата неутралност. В момента само Холандия и Словения са заложили концепцията в своите национални законодателства.

Според глобална прогноза на доставчика на мрежово оборудване Cisco Systems през 2017 г. трафик се очаква онлайн видеото да представлява близо 70 процента от целия интернет трафик на потребителите. През 2012 г. то бе 57 на сто, без да се включва споделеното съдържание (P2P ). Използването на мобилен интернет чрез смартфони или в чипове в колите и системи за мониторинг на здравето ще натежат допълнително на мрежите.

Интернет доставчиците, като тези, представлявани от асоциацията ETNO - European Telecommunications Network Operators' Association, искат да начисляват повече пари за някои услуги, като например за гарантираното качество на връзката или услуги за конферентни разговори за бизнеса. По подобен начин в САЩ  Netflix се съгласи да плати на кабелния оператор Comcast известна сума, за да гарантира качеството на услугата. 

"Сделката потвърди, че ако сте видео компания, която иска да достави съдържанието си от точка А до точка Б чрез широколентов интернет, то вие трябва да плащате такса", заяви Майкъл Пачтър, анализатор в Wedbush Securities в Лос Анджелис.

Енгстрьом, застъпник на отворения интернет, нарича тези интернет доставчици "напълно егоистични и ловци на печалба“. Той смята, че те по-скоро трябва да изградят повече мрежи, за да отговорят на нарастващото търсене. „Само бивши монополисти може да започнат да мислят така", добавя той.

Дебатът се нагорещи преди гласуването, след като двете страни заявиха позицията си пред обществото.

Европейският комисар по цифровите технологии Нели Крус, която е проектирала първоначалното предложение, казва: „Ако ние се съгласим, че специализираните услуги трябва да се управляват внимателно, след това дебатът, който водим, ще е за това как можем да постигнем това, а не дали сме за или против отворения интернет".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още