IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Globul със спад на приходите от 7,6% за второто тримесечие

Компанията майка Telenor обаче очаква ръст на маржа на печалбата си за 2014 г. благодарение на силното си цялостно представяне

13:25 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Globul със спад на приходите от 7,6% за второто тримесечие

Общите приходи на Globul за второто тримесечие на 2014 г. се свиват със 7,6% в сравнение на същия период от предходната година, което се дължи преди всичко на по-ниските продажби на мобилни устройства и намалението на цените за терминиране, съобщи операторът.

Приходите от услуги отбелязват спад от 5,5% на годишна база, най-вече поради засиления регулаторен натиск по отношение на цените за терминиране и роуминг. Ако се изключат приходите от терминиране и роуминг, приходите от услуги на оператора за второто тримесечие на 2014 г. биха били само с 0,4% по-ниски от същия период на миналата година.

Данните и за двата периода са преизчислени съгласно счетоводната политика на Telenor, поясняват от българския оператор. Припомняме, че през април 2013 г. норвежката компания придоби Globul и Germanos за 717 млн. евро.  

Приходите от мобилен интернет на компанията за второто тримесечие на годината скачат с 31% спрямо същия период на 2013 г. благодарение на засиления фокус към тези услуги.

Към края на тримесечието общият брой на клиентите на оператора минава 4 млн., като е с 2% повече спрямо второто тримесечие на миналата година. За последните три месеца компанията е успяла да спечели 34 000 нови абоната.

Проникването на мобилните услуги в България се оценява на над 140%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още