IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom отчита по-голяма печалба от очакваното

Компанията потвърждава прогнозата за годишна печалба от 17,6 млрд. евро

17:37 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият германски мобилен оператор Deutsche Telekom отчита по-голяма от очакваното печалба за второто си фискално тримесечие, след като ръстът на приходите в САЩ компенсира големите инвестиции в германските мрежи на компанията.

Печалбата на компанията преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията, е 4,43 млрд. евро (5,9 млрд. долара) за посочения период, което е над средната прогноза от 4,35 млрд. евро, дадена от анализаторите в анкета на Ройтерс.

Компанията потвърждава прогнозата за годишна печалба от 17,6 млрд. евро.

Миналата седмица американският мобилен оператор T-Mobile US, който е собственост на Deutsche Telekom, отчете първата си нетна печалба от една година и повиши прогнозите за броя на новите си абонати.

Сега Deutsche Telekom се изправя пред трудно решение относно това дали да остане в САЩ, след като предпочетената от нея стратегия за продажбата на T-Mobile US на нейния най-голям конкурент Sprint се сблъска с регулаторни пречки.

Германският оператор търси начин да излезе от американския пазар от повече от три години, защото операторът T-Mobile заема четвърта позиция след Verizon, AT&T и Sprint, а компанията вижда в това ограничение пред дългосрочните възможности за печалба.

Решението на Sprint да се откаже от преследването на сделката беше взето малко след като френският мобилен оператор Iliad отправи оферта за придобиването на дял от 56,6% от T-Mobile US. Това породи надежди, че ще има голямо наддаване.

Междувременно председателят на втория по големина сателитен оператор в САЩ Dish Network Corp. заяви в сряда, че вече има смисъл да помисли за наддаване за T-Mobile US, след като Sprint е извън картината.

Германският оператор не прави никакви коментари по случая в отчета си.

Същевременно в глобалната телекомуникационна индустрия има вълна от придобивания и сливания, тъй като компаниите се възползват от ниските лихвени проценти, за да осъществят такива сделки и да генерират икономии от мащаба.

В Европа приходите на мобилните оператори се свиват през последните години заради регулаторните промени, включително и заради промените в таксите за роуминг и силната ценова конкуренция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още