IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Deutsche Telekom пострада от високите разходи в САЩ

Американското поделение на компанията T-Mobile инвестира сериозно в интернет с цел привличането на повече потребители

10:29 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Deutsche Telekom пострада от високите разходи в САЩ

Най-голямата европейска телекомуникационна компания Deutsche Telekom отчете спад на оперативната печалба от 3,9% през първото тримесечие, заради повишени разходи в САЩ, целящи привличането на повече потребители от конкуренцията, пише Bloomberg.

Въпреки че приходите на базираната в Бон компания се повишиха с 8% до 14,9 млрд. евро, оперативната печалба се сви до 4,12 млрд. евро, разминавайки се с прогнозите за такава от 4,15 млрд. Операторът отчете нетна печалба от 1,82 млрд. евро през първото тримесечие, спрямо 564 млн. преди година, благодарение на продажбата на интернет портала Scout24 Holding GmbH.

Резултатите идват на фона на активна дейност от страна Deutsche Telekom през първото тримесечие на 2014 г., ориентирана към инвестиции в интернет пространството с цел да бъдат привлечени повече потребители. Най-голям напредък в тази насока постига подразделението на компанията T-Mobile в САЩ, като само то е привлякло повече клиенти, отколкото компаниите AT&T и Verizon Communications взети заедно през изминалото тримесечие.

Силното представяне на американския отдел на компанията увеличи и инвеститорския интерес към него. Доставчикът на безжична връзка Sprint Corp, част от японската телекомуникационна компания SoftBank, обмисля да отправи оферта за придобиването на T-Mobile US, след като си осигури банково финансиране за сделката, споделят запознати с въпроса лица.

Самата Deutshce Telekom също е активна на фронта на сливанията и придобиванията. Тя придоби изцяло чешкото си подразделение за около 800 млн. евро. Най-големият инвеститор в телекомуникации в Източна Европа планира и купуването на словенската Telekom Slovenije, а освен това вече отправи оферта за придобиването на оставащите 10% в Hellenic Telecommunications Ogranization, държани от гръцкото правителство.

На домашния терен на компанията, в Германия, Европейската комисия (ЕК) следва да се произнесе по сливането между по-малките ѝ конкуренти Telefonica Deutschland Holding и E-Plus, което ще намали броя на националните оператори в страната от 4 на 3. При положение, че бъде дадена зелена светлина на сделката, това би могло да насърчи последваща по-голяма консолидация на сектора в Европа, където Deutsche Telekom реализира 60% от своите приходи, смятат експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още