fallback

Telefonica ще набере 3,6 млрд. евро чрез немското си поделение

Средствата ще бъдат използвани за придобиването на германското дъщерно дружество на KPN за 8,55 млрд. евро

17:54 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското поделение на испанската телекомуникационна компания Telefonica ще продаде свои новоемитирани акции на стойност 3,62 млрд. евро, пише Bloomberg. Средствата ще ѝ помогнат в придобиването на E-Plus – германското подразделение на холандския телеком KPN.

Банките Citigroup, HSBC, Morgan Stanley и UBS ще помагат на Telefonica Deutschland Holding при продажбата на акциите. Книжата ще струват по 3,24 евро за акция, което е с 28% по-малко от теоретичната им стойност след емисията.

Продажбата ще помогне на Telefonica да завърши придобиването на E-Plus за 8,55 млрд евро, което получи окончателно одобрение от Европейската комисия (ЕК) миналия месец. Сделката ще създаде най-големия доставчик на телекомуникационни услуги в Германия с 45 млн. клиенти, изпреварвайки Deutsche Telekom и Vodafone Group.

Периодът за записване за участие в продажбата започва в сряда и ще продължи до 23 септември, обяви Telefonica.

ЕК имаше опасения, че ликвидирането на E-Plus ще намали конкуренцията на най-големия телекомуникационен пазар в Европа. За да удовлетвори регулатора Telefonica Deutschland се съгласи да продаде до 30% от капацитета на мрежата на новото дружество на по-малкия оператор Drillisch.

Желаното количество капитал със сигурност ще бъде събрано, защото Telefonica, която притежава дял от 77% в германското си звено, ще закупи новите акции, над които има права, а банките, управляващи продажбата са се съгласили да закупят останалите непродадени акции, съобщи Telefonica Deutschland.

Извън Германия Telefonica също не си губи времето. Миналия месец тя се съгласи да започне преговори с френската компания Vivendi за закупуването на бразилското ѝ широколентово звено GVT, предлагайки 7,45 млрд. евро за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
fallback