IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica ще набере 3,6 млрд. евро чрез немското си поделение

Средствата ще бъдат използвани за придобиването на германското дъщерно дружество на KPN за 8,55 млрд. евро

17:54 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Telefonica ще набере 3,6 млрд. евро чрез немското си поделение

Германското поделение на испанската телекомуникационна компания Telefonica ще продаде свои новоемитирани акции на стойност 3,62 млрд. евро, пише Bloomberg. Средствата ще ѝ помогнат в придобиването на E-Plus – германското подразделение на холандския телеком KPN.

Банките Citigroup, HSBC, Morgan Stanley и UBS ще помагат на Telefonica Deutschland Holding при продажбата на акциите. Книжата ще струват по 3,24 евро за акция, което е с 28% по-малко от теоретичната им стойност след емисията.

Продажбата ще помогне на Telefonica да завърши придобиването на E-Plus за 8,55 млрд евро, което получи окончателно одобрение от Европейската комисия (ЕК) миналия месец. Сделката ще създаде най-големия доставчик на телекомуникационни услуги в Германия с 45 млн. клиенти, изпреварвайки Deutsche Telekom и Vodafone Group.

Периодът за записване за участие в продажбата започва в сряда и ще продължи до 23 септември, обяви Telefonica.

ЕК имаше опасения, че ликвидирането на E-Plus ще намали конкуренцията на най-големия телекомуникационен пазар в Европа. За да удовлетвори регулатора Telefonica Deutschland се съгласи да продаде до 30% от капацитета на мрежата на новото дружество на по-малкия оператор Drillisch.

Желаното количество капитал със сигурност ще бъде събрано, защото Telefonica, която притежава дял от 77% в германското си звено, ще закупи новите акции, над които има права, а банките, управляващи продажбата са се съгласили да закупят останалите непродадени акции, съобщи Telefonica Deutschland.

Извън Германия Telefonica също не си губи времето. Миналия месец тя се съгласи да започне преговори с френската компания Vivendi за закупуването на бразилското ѝ широколентово звено GVT, предлагайки 7,45 млрд. евро за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още