IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще разследва сливането на TeliaSonera и Telenor в Дания

Брюксел се опасява за конкуренцията на датския пазар и смята, че има опасност от увеличение на цените

17:52 | 08.04.15 г.
ЕК ще разследва сливането на TeliaSonera и Telenor в Дания

Европейската комисия (ЕК) ще проведе задълбочено разследване на сливането на датските операции на TeliaSonera AB и Telenor ASA, обявиха от Брюксел.

Комисията се опасява, че новото предприятие няма да има достатъчно конкурентен натиск от страна на другите двама играчи на датския пазар, поради което има опасност от увеличаване на цените на услугите и по-малко иновации.

От TeliaSonera коментираха, че продължават конструктивния диалог с ЕК и в тази нова фаза на разследването на антимонополните органи.

Двата мобилни оператора обявиха, че сливат операциите си в Дания в края на миналата година, като всяка от двете компании се предвижда да притежава по 50 на сто от новия оператор. Той обаче ще притежава 40 на сто дял от датския пазар. Очакванията са годишно да се спестяват по около 133 млн. долара.

Комисията има 90 работни дни – до 19 август, за да вземе решение за сделката.

TeliaSonera и Telenor предоставят в Дания мобилни и фиксирани телекомуникационни услуги, както и широколентов достъп до интернет и телевизионни услуги. TeliaSonera предлага мобилни телекомуникационни услуги с основната си марка Telia, както и с още два бранда – Call Me и DLG Tele. Telenor предлага мобилни телекомуникационни услуги с основната си марка Telenor и още два бранда - CBB Mobil и BiBoB.

Сделката ще доведе до обединяване на втория и третия най-голям оператор в страната и така мобилните оператори в Дания ще станат три. Заради това основните опасения на ЕК са свързани с конкуренцията на пазара и евентуална координация между операторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още