IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската Telenet на Liberty Global купува Bace от KPN

Сделката е на стойност 1,4 млрд. долара и ще доведе до промяна в стратегията на Telenet за наемане на мрежов капацитет

16:05 | 20.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Telenet - белгийското поделение на Liberty Global, ще придобие местния мобилен оператор Base от холандската група KPN за сумата от 1,33 млрд. евро (1,43 млрд. долара), предава Bloomberg.

Telenet Group Holding NV, която е мажоритарна собственост на Liberty Global, придобива Base в опит да се противопостави на по-големите си конкуренти Belgacom SA и Mobistar SA. Telenet заяви в понеделник, че възнамерява да финансира сделката с нов дълг за 1 млрд. евро, както и с пари в брой. В момента операторът наема мрежов капацитет от Mobistar, чиито акции се сринаха с 18 на сто в Брюксел след оповестяването на сделката. 

За Liberty Global на милиардера Джон Малоун, който е най-големият европейски кабелен оператор, сделката бележи напускането на традиционното за компанията наемане на капацитет от конкуренти (известно като виртуален мобилен оператор, или MVNO), което досега беше предпочитана стратегия пред купуването или инвестирането в собствени мрежи, предава още Bloomberg. 

Като пряк резултат от придобиването на мрежата на Base Telenet вече няма е принудена да наема на едро мрежов капацитет от втория по големина белгийски оператор Mobistar, контролиран от френската Orange. Анализатори изчисляват, че бизнесът с Telenet носи 20% от печалбата преди данъци, лихви и амортизации на Mobistar.

Сделката ще създаде доста по-голям оператор на белгийския мобилен пазар, като общата компания ще има приходи от продажби в размер на 2,4 млрд. евро и коригирана оперативна печалба от 1,1 милиарда евро, се казва в информация на Telenet. Трансакцията ще доведе и до спестяването на разходи за около 150 млн. евро. Малоун разшири компанията си в цяла Европа и днес базираната в Лондон Liberty Global притежава кабелни и телефонни оператори от Унгария до Великобритания. Компанията също така добави и собствена телевизионна продукция, за да насърчи растежа си.

Акциите на KPN добавиха 2,3 на сто до 3,24 евро към обяд в Амстердам, докато книжата на Telenet скочиха с 5,4 на сто до 55,30 евро за брой в Брюксел. Liberty Global загуби 1,3 на сто от капитализацията си в Ню Йорк на 17 април.

През миналата година холандците приключиха с продажбата на германското си дъщерно дружество E-Plus, за което получиха 8,5 млрд. евро от испанската Telefonica в брой и в акции. Към E-Plus, а с това и към Telefonica Deutschland, сега принадлежи и германската марка Base.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още