IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на смартфони в света продължават да се свиват

Сред основните причини е пренасищането на пазара на "умни" телефони в Китай

17:43 | 27.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на смартфони ще продължат да спадат през тази година, сочат последни данни на International Data Coproration (IDC), цитирани от ZDNet. Компанията очаква продажбите на "умни" телефони да нараснат едва с 11,3% през 2015 г. в сравнение с ръста от 27,6%, който пазарът отчете през миналата година.

Спадът се дължи отчасти на пренасищането на пазара на смартфони в Китай. В доклад, публикуван по-рано през този месец, IDC заяви, че китайският пазар на смартфони се е свил за първи път от шест години насам, достигайки до по-бавно темпо на растеж в сравнение със световните пазари.

IDC все пак вижда региони, където се очаква „стабилен растеж“, основно в Индия, Индонезия, Близкия изток и Южна Африка. Тези пазари ще помогнат продажбите на смартфони да достигнат 1,9 млрд. броя през 2019 г.

Спадът в продажбите в Китай ще се отрази и върху налагането на Android в страната. Китай е критичен пазар за операционната система на Google, като 36% от потребителите ползват Android през 2014 г. IDC сега очаква ръст от 8,5% на смартфоните с Android, като това темпо също е по-бавно в сравнение със световния пазар.

И все пак има и добри новини, поне за Apple, като се очаква тя да отчете ръст от 23% през 2015 г. IDC отбелязва, че последното преориентиране на Apple към продукти с по-големи дисплеи е имало непосредствено въздействие върху продадените количества. Нещо повече, голяма част от потребителите на Apple все още използват по-старите модели на iPhone, което означава, че компанията все още има накъде да расте през останалата част от годината.

Освен това според IDC много от потребителите на Android мигрират към платформата на iOS, подтиквани от желанието за смартфон с по-голям дисплей“, добавя Раян Рийт, програмен директор на IDC. „Това без съмнение представлява възможност, върху която Apple се фокусира. Ценовата разлика между устройствата с Android и iOS на много пазари обаче ще остане основното препятствие пред Apple”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още