IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bouygues отклони офертата на Altice

Едно поглъщане криело значителни рискове, особено с оглед на правилата за конкуренция

21:25 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засега Франция остава с четири оператора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засега Франция остава с четири оператора. Снимка: Ройтерс

След изказаната съпротива от страна на френското правителство Бордът на директорите на Bouygues отклонява плановете за придобиването на телеком поделението си от страна на конкурента си Alticе.

„Bouygues Telecom е добре позиционирана, за да се възползва от нова фаза на растеж на телекомуникационния пазар", заяви компанията, цитирана от Ройтерс. Освен това едно поглъщане криело значителни рискове, особено с оглед на правилата за конкуренция. 

Според различни източници предложението на  Altice, на която принадлежи вторият по големина френски телеком  Numericable-SFR, е в размер на 10 млрд. евро. Компанията не е била открита за коментар. 

В хода на офертата, която е била направена преди около десет дни, Altice предлага и интеграция на Bouygues в съществуващия френски бизнес на Numericable-SFR, заяви вътрешен източник, цитиран от Bloomberg. Слятата компания би отнела лидерската позиция на бившия монополист Orange SA и би станала най-големият телекомуникационен концерн според броя на потребителите на договор. Броят на мобилните оператори в страната би се свил от четири в момента на три. 

В неделя министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон отправи „предупредителен изстрел“ срещу сделката и обяви, че компаниите трябва да се фокусират върху инвестиции и работни места, а не върху сливания.

Европейската комисия също наскоро зае твърда позиция по отношение на  сливанията в телекомуникационната индустрия и поясни, че конкуренцията в полза на потребителите трябва да се запази.   

През миналата година милиардерът Патрик Драи, собственик на Alticе, вече похарчи почти 30 млрд. долара за придобивания и стана един от най-важните, макар и силно задлъжнели пазарни участници от двете страни на Атлантика. Наскоро той договори покупката на американския кабелен оператор Suddenlink Communications за 9,1 млрд. долара, а през миналата година купи Portugal Telecom за 8,4 млрд. долараДраи възнамерява да потърси подходящи цели за сделки и в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още