IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Altice предлага по-висока сума на Oi за придобиването на Portugal Telecom

Компаниите започнаха ексклузивни преговори за сключването на сделката

12:32 | 01.12.14 г.
<p>
	Патрик Драхи.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Патрик Драхи. Снимка: архив Ройтерс

Телекомуникационната компания на милиардера Патрик Драхи Altice започна ексклузивни преговори за придобиването на португалския бизнес на бразилската компания Oi за 7,4 млрд. евро. Офертата за Portugal Telecom е по-добра от тази на конкурентните ѝ Apax Partners и Bain Capital, пише Bloomberg.

На 2-ри ноември компанията на Драхи предложи първоначална оферта от 7,025 млрд. евро, а Apax и Bain я вдигнаха до 7,075 млрд. евро на 12-и ноември.

Придобиването ще бъде втората многомилиардна сделка за Драхи тази година, след като френско-израелският бизнесмен постигна споразумение за покупката на френската компания за безжичен интернет SFR за около 23 млрд. долара. Продажбата ще помогне на базираната в Рио де Жанейро Oi да изплаща дълговете си за над 18 млрд. долара и да вземе участие в укрепването на бизнеса в Бразилия, най-големия телекомуникационен пазар в Южна Америка.

Печалбата на Portugal Telecom за 2013 г. преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията възлиза на 1,1 млрд. евро при приходи от 2,6 млрд. евро.

41-годишният Драхи разполага с нетно богатство на стойност 10 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Роденият в Мароко предприемач създава първия си телеком оператор преди 20 години в село в Южна Франция.

През 90-те години Драхи купи и продаде няколко компании. Тези сделки доведоха до създаването на Numericable и до купуването на Cinven Group. Carlyle Group инвестира в Numericable през 2007 г., която сега е най-големият кабелен доставчик във Франция и е подразделение на Altice.

Oi продава своите активи в Португалия и Африка, за да консолидира бизнеса си на бразилския пазар.

Преди година Oi и Portugal Telecom се договориха да обединят силите си, за да създадат доставчик с 100 млн. клиенти, който да се конкурира с Telefonica и America Movil.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още