IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Numericable ще опита да пласира рекордна емисия високорискови облигации

Френският филиал на европейската телекомуникационна група Altice набира средства за завършване на придобиването на SFR

13:22 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Numericable ще опита да пласира рекордна емисия високорискови облигации

Tелекомуникационният и кабелен оператор Numericable утре ще опита да пласира рекордна емисия облигации от неинвестиционен клас на стойност 8,5 млрд. евро, за да събере средства за завършване на придобиването на SFR – втората по големина френска телекомуникационна група.

Търсенето се очаква да бъде достатъчно силно, за да може Numericable да увеличи размера на емисията от първоначалните 6 млрд. евро, споделят запознати, след като банките започнаха да рекламират ценните книжа в Европа и Северна Америка.

Numericable, френският филиал на европейската телекомуникационна група Altice, спечели войната за мажоритарния дял на Vivendi в SFR по-рано тази година с оферта за 17 млрд. евро. Altice също планира емитиране на дълг с цел финансиране на придобиването.

Емисията, която се менажира от JPMorgan, Deutsche Bank и Goldman Sachs, ще бъде разделена на най-малко два транша и може да включва част, деноминирана в щатски долари.

Тя ще надмине най-голямата досега такава сред високорисковите облигации – тази на американския мобилен оператор Sprint на стойност 6,5 млрд. долара през септември миналата година, според Dealogic.

Облигациите на Numericable се явяват връх на стремителния подем при европейските облигации от неинвестиционен клас пред последните две години, след като инвеститорите търсят по-добра възвръщаемост от по-рисковите ценни книжа на фона на ниската доходност по държавните облигации.

Общо възвръщаемост на корпоративните облигации от неинвестиционен клас в Европа през последните 12 месеца е 11,5% спрямо 7,2% в САЩ, показват данни на Barclays.

Силното представяне подчертава сериозната промяна сред европейските компании, които от началото на кризата в еврозоната се пренасочиха от банките към облигационните пазари за финансиране.

В отговор на забавянето на банковото кредитиране в региона компаниите със спекулативен клас рейтинги увеличиха емисиите на дълг тази година до рекордните 25 млрд. евро – ръст от 32% на годишна база, според Dealogic.

Бумът на емисиите и по-високата възвращаемост привлякоха вниманието на големи американски инвеститори, включително BlackRock и Prudential, според които европейските високорискови облигации предлагат "добри възможности".

Още от корпоративния сектор в Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още