fallback

Виваком сред кандидатите за Telekom Srbija?

Компанията е подала необвързваща оферта за сръбския оператор

13:57 | 20.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Десет компании са представили необвързващи оферти за покупка на Telekom Srbija, съобщава Министерството на икономиката на страната, цитирано от „Вечерни новости“. По информация на медията сред тях е и Българска телекомуникационна компания (БТК, с търговско име Виваком). От компанията отказаха коментар по темата пред Investor.bg. 

Самият премиер на Сърбия Александър Вучич заявява, че Telekom Srbija няма да се продава на всяка цена, а само ако за него бъде предложена добра цена. Сръбското икономическо министерство изразява доволството си от големия интерес към компанията, която е една от най-печелившите в страната. 

Сърбия покани потенциалните купувачи да представят необвързващи оферти за Telekom Srbija през миналия месец. Крайният срок за това изтече на 2 август. Властите трябваше да оценят предварителните оферти до 17 август и се очаква да обявят кои компании могат да продължат в търга. 

Според информация на специализирания информационен сайт telecompaper.com необвързващи оферти са подали българският оператор Виваком, Deutsche Telekom, за който се спекулира, че ще участва в собствеността на сръбския телеком чрез американски инвестиционен фонд, Telekom Slovenije, който е три пъти по-малък от сръбската компания и самият той е обект на приватизация, Advent International, Apollo Global Management, Mid Europa Partners, CVC Capital Partners, Novator Partners, Abu Dhabi Investment Authority, Turkcell, BC Partners, Colbeck Capital Management и големият руски оператор Mobile TeleSystems. Документи в процедурата е подала и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Както е посочено в публичното обявление и наредбата за условията, начина и процедурата за приватизацията на големи предприятия, сръбската приватизационна агенция е изпратила документацията за първата фаза на процедурата до заинтересованите лица, които са изпълнили заложените предварителни условия и са подписали договор за конфиденциалност. Информацията се състои от инструкции за кандидатите, информационен меморандум за телекома и консолидиран финансов отчет за 2014 г.

Към 28 юли такава документация е изпратена на Advent International, Apollo Global Management, Mid Europa Partners, CVC Capital Partners, Novator Partners, Deutsche Telekom, Mobile TeleSystems, Telekom Slovenije и ЕБВР.

Избраният от приватизационната агенция консултант по процедурата е заявил, че Turkcell и BC Partners са се отказали от искането на информация, а за останалите трима участници - Abu Dhabi Investment Authority, Colbeck Capital Management и БТК, се проверява дали изпълняват условията за участие в търга. 

Кандидатите за Telekom Srbija трябва да притежават активи за не по-малко от 2 млрд. евро или годишни приходи от поне 500 млн. евро. Отговарящите на изискванията ще получат право да извършат дю дилиджънс на оператора, а след това да представят финалните си оферти, за което ще разполагат с между 60 и 180 дни.

На по-ранен търг, през 2011 г., когато бяха обявени за продажба 51 на сто от акциите на телекома, се яви само един заинтересован купувач – Telekom Austria. Предложената цена беше по-ниска от обявения минимум и след неколкократно удължаване на сроковете процедурата беше обявена за неуспешна. 

Към момента Telekom Srbija е лидер на сръбския пазар на мобилени и фиксирани телефонни услуги и интернет. Компанията се оценява на 1,5 млрд. евро, пише Bloomberg. Компанията е мажоритарен собственик на втория най-голям телеком в Босна - Telekom Srpske, както и на контролен дял в черногорския мобилен оператор M:Tel.

През 2014 г. сръбската компания отчете ръст на консолидираната нетна печалба от 13,4% до 17,8 млрд. динара (148 млн. евро), а приходите от основна дейност са 122 млрд. динара (1 млрд. евро).

За първото полугодие на 2015 г. компанията отчита ръст от 5,7% до 16 млрд. динара на печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация и остава пазарен лидер с 4,5 млн. мобилни клиенти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
fallback