IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните абонаменти на 5G ще достигнат 150 млн. през 2021 г.

Китай изпреварва САЩ като става най-големият LTE пазар в света и държи почти 35% от всички LTE абонаменти

19:57 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се видеото да генерира 70% от общия мобилен трафик през 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се видеото да генерира 70% от общия мобилен трафик през 2012 г. Снимка: Ройтерс

Абонати на 5G ще бъдат 150 млн. души през 2021 г., става ясно от най-новото издание на Ericsson Mobility Report за бъдещето на 5G мрежите. Южна Корея, Япония, Китай и САЩ ще са лидерите с най-бърз растеж при 5G абонаментите. Този тип мрежи ще свързва всички видове устройства, реализирайки нови практически приложения, свързани с т. нар. „Интернет на нещата“ (Internet of Things). 

Докладът разкрива значително увеличение на потреблението на мобилно видео, което повишава около шест пъти обемите на трафика през смартфон в Северна Америка и Европа (за периода 2015-2021 г.). В Северна Америка трафикът на данни за смартфони ще нараства от 3,8 до 22 GB на месец през 2021 г.; в Западна Европа увеличението ще е от 2 до 18 GB на месец.  

С 20 нови мобилни широколентови абонамента, активирани всяка секунда днес, глобалното увеличение на мобилните абонаменти е видима причина на повишаването на трафика на данни. В момента броят на мобилните абонаменти е равен на броя хора на планетата, нопрез 2016 г. ще бъдат достигнати емблематичните четири милиарда потребители глобално, които използват смартфон. 

„5G означава много повече от по-бързи мобилни услуги. 5G ще даде нови практически възможности, свързани с „Интернет на нещата“. Например Ericsson е създал и тества прототип за прилагане на 5G свързващи функции за анализ на данни в обществения транспорт, който може да спести ресурси и да доведе до намаляване на задръстванията и въздействието върху околната среда. Трансформация на ИКТ ще се наблюдава все по-често в различни индустрии, като 5G ще е основна движеща сила за преминаването от визия към реалност на идеите през следващите години“, казва Рима Куреши, старши вицепрезидент и главен директор „Стратегии“ в Ericsson.

Ето и по-важните моменти в доклада:

- Видеото доминира в трафика на данни. Глобалният мобилен трафик на данни се очаква да нарасне десетократно до 2021 г., а видеото се очаква да генерира 70% от общия мобилен трафик през същата година.

В много мрежи днес YouTube съставлява до 70 на сто от целия видео трафик, докато делът на видео трафика от услуги като Netflix може да достигне до не повече от 20% на пазари, където е наличен.

- Континентален Китай изпреварва САЩ като най-големия LTE пазар в света. До края на 2015 г.  Китай ще има 350 милиона LTE абонамента, представляващи почти 35 на сто от общия размер на LTE абонаментите в света. Районът се очаква да има 1,2 милиарда LTE абонаменти през 2021 г.

- Африка става все по-свързан континент. Преди пет години е имало 500 млн. мобилни абонаменти в Африка; до края на 2015 г. този брой ще се удвои до 1 милиард. Повишената свързаност подобрява перспективата за финансово приобщаване за 70-те процента, които не използват банкови услуги, благодарение на развитието на мобилните парични услуги в цяла Африка.

Информационно-комуникационните технологии (ИКТ) стимулират икономиката с ниски въглеродни емисии. ИКТ ще позволи икономии в потреблението на енергия и емисиите на парникови газове във всички други сектори на промишлеността. Общото намаление на емисиите може да бъде до 10 гигатона CO2, което представлява около 15 на сто от световните емисии на парникови газове през 2030 г. Това е повече от сегашния въглероден отпечатък на САЩ и ЕС, взети заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още