IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 70% от населението на света ще ползват смартфони до 2020 г.

Очаква се обемът на смартфон данните да нарасне десетократно за същия период, сочи доклад на Ericsson

18:29 | 17.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

До 2020 г. 70% от населението на света ще използват смартфони, а 90 на сто ще имат широколентова мобилна връзка, разкрива нов доклад на Ericsson.

Според него до 2020 г. модерните мобилни технологии ще бъдат широко разпространени по цял свят. Освен това смартфон абонаментните ще се удвои до 2020 г., като броят им ще достигне 6,1 млрд., посочва още Ericsson Mobility Report. Това увеличение ще се дължи предимно на Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка, откъдето ще са 80% от новите абонати.

Според доклада на Ericsson до 2020 г. света ще има 26 млрд. свързани устройства.



 

Трафик на данни

Докладът показва, че продължаващият ръст в броя на смартфоните в света води до по-голямо потребление на данни. Ето защо се очаква обемът на смартфон данните да нарасне десетократно до 2020 г. През същата година 80 на сто от мобилния трафик ще бъде осъществяван през смартфони, прогнозират от Ericsson.

По думите на Мария Бура, ръководител на отдела за Стратегии, маркетинг и комуникации на Ericsson за Югоизточна Европа, средното месечно потребление на данни през смартфони в Северна Америка ще се увеличи от 2,4 GB през 2014 г. до 14 GB през 2020 г.

Същевременно се очаква видео трафикът да нараства с 55 на сто годишно до 2020 г. Това ще се дължи на услугите за видео стрийминг и разпространението на онлайн видео съдържание. Мобилният видео трафик ще представлява около 60% от целия мобилен трафик през 2020 г., посочва още Мария Бура. Причината за това е преминаването към видео стрийминг услугите и увеличаването на обема на онлайн съдържанието, включително в новините, социалните мрежи и рекламите.

Данните от проучването показват още, че значителна част от трафика се генерира от ограничен брой абонати, които се равняват на едва 10 на сто от общия брой абонати. Въпреки малкия си брой, те генерират 55% от общия трафик на данни през първото тримесечие на 2015 г.

Видеото се оказва все по-определящо за пазара, защото е доминиращо сред активните потребители, които обикновено гледат около час на ден видео съдържание. Това е с 20 на сто повече от потреблението на средния потребител.

Мобилни абонаменти

През първото тримесечие на 2015 г. общият брой на мобилните абонаменти е достигнал 7,2 млрд., като отбелязва ръст от 1,5% спрямо предходното тримесечие. Най-голям ръст има в Индия, която е следвана от Китай, Мианмар, Индонезия и Япония. Същевременно през същия период смартфоните са достигнали 75% от продажбите на всички мобилни телефони. За сравнение през първото тримесечие на 2014 г. те бяха 65%.

Броят на мобилните широколентови абонаменти се увеличава с около 30 на сто в световен план на годишна база, като през първото тримесечие на тази година отбелязва ръст от 150 млн. нови абонамента.

LTE също отбелязва голям растеж и вече достига близо 600 млн. абонамента в световен мащаб. Според Ericsson 85% от всички абонаменти ще се за мобилен широколентов достъп до края на 2020 г.

Окачва се между 2014 и 2020 г. в Близкия Изток и Африка да има силен растеж на мобилните абонаменти - 55%. Силно представяне ще имат и няколко страни от Азиатско-тихоокеанския регион, докато Северна Америка и Европа ще се радват на умерен растеж.

Мобилните абонаменти в Северна Америка и Западна Европа в момента са предимно WCDMA/GSM И LTE, докато тези в Азиатс?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Може и повече. Даже може да надхвърли 100%, защото познавам хора, които имат по 2 и по 3. Най-много се вълнуват от това като излезе новия модел да не пропуснат да си го купят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Яко ! Зомбирането продължава до пълната победа на новия световен ред...следващата стъпка чипиране ли беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още