IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BT получава зелена светлина за сделката за ЕЕ

Базираната в Лондон BT ще контролира най-голямата високоскоростна мрежа за широколентов интернет на Острова

18:00 | 15.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският телекомуникационен регулатор (Competition and Markets Authority) одобри окончателно продажбата на съвместното дружество ЕЕ, което е собственост на германския Deutsche Telekom и френския Orange, на британската група BT в сделка за 12,5 милиарда британски лири (18 милиарда долара), предаде DPA.

BT възнамерява да приключи сделката на 29 януари, когато Deutsche Telekom  и Orange ще получат дял от съответно по 12 процента и 4 процента в британския оператор. 

В момента ЕЕ обслужва около 31 милиона потребители на мобилни, фиксирани и други телекомуникационни услуги във Великобритания.

Още през февруари миналата година  Deutsche Telekom и френският Orange се споразумяха с британския лидер на пазара за сделката. „Сделката е повече от създаването на водещ интегриран доставчик на мобилни и фиксирани услуги на втората в Европа икономика. Ние ставаме най-голям единичен акционер в BT и създаваме основата за това двете компании да работят в бъдеще в тясно сътрудничество. Това е нов пример за последователно и успешно прилагане на нашата стратегия за портфейлите ни“, пояснява директорът на германския оператор Тим Хьотгес. 

Сделката е част от по-големите ходове за консолидация в европейския телекомуникационен сектор. След нея базираната в Лондон BT ще контролира най-голямата високоскоростна мрежа за широколентов интернет, както и най-големия мобилен оператор в Обединеното кралство. Това ще ѝ позволи да продава пакети от мобилни и телевизионни услуги, домашен телефон и интернет.

Сделката е част от консолидацията на телекомуникационния сектор в Европа. CK Hutchison Holdings иска да придобие подразделението на Telefonica - О2, във Великобритания. Трансакцията в момента се разглежда от Европейския съюз. Конкурентите, включително TalkTalk Telecom Group, твърдят, че са “притеснени” от решението на регулатора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още