IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският регулатор одобри сделката на BT Group и EE

ЕЕ ще бъде придобита за 19,1 млрд. долара

15:27 | 28.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският антитръстов регулатор CMA даде одобрение на придобиването на британската мобилна мрежа EE от телекомуникационния гигант BT Group. EE е венчър на Deutsche Telekom и Orange. Според регулатора сделката няма да повлияе негативно на конкуренцията, пише Bloomberg.

Сдеката на стойност 12,5 млрд. паунда (19,1 млрд. долара) няма да причини проблеми, тъй като двете компании оперират до голяма степен в отделни пазари, обяви регулаторът в официално изявление в сряда. Фокусът на BT пада върху предоставянето на телефони, широколентов интернет и платена телевизия, което почти не се припокрива с дейността на EE, свързана с мобилната комуникация.

Сделката е част от по-големите ходове за консолидация в европейския телекомуникационен сектор.

Ако сделката бъде завършена, базираната в Лондон BT ще контролира най-голямата високоскоростна мрежа за широколентов интернет, както и най-големия мобилен оператор в Обединеното кралство. Това ще ѝ позволи да продава пакети от мобилни и телевизионни услуги, домашен телефон и интернет.

“Пазарът на мобилни услуги на дребно във Великобритания, със своите четири основни доставчика на мобилни услуги и значителен брой по-малки оператори, е конкурентен”, коментира Джон Уотън от CMA. “Малко вероятно е сливането да има значителен ефект върху конкуренцията на пазара на дребно на широколентов интернет, където EE е по-малък играч”.

Сделката е част от консолидацията на телекомуникационния сектор в Европа. CK Hutchison Holdings иска да придобие подразделението на Telefonica - О2, във Великобритания. Сделката в момента се разглежда от Европейския съюз. Конкурентите, включително TalkTalk Telecom Group, твърдят, че са “притеснени” от решението на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още