fallback

Франция не иска да бави повече търговете за 5G честотите

По-рано страната отложи плановете си заради коронавируса

11:06 | 06.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател

Франция иска да осъществи през септември планирания си търг на честотите за 5G, така че петото поколение мобилни мрежи да бъде пуснато до края на годината. Това заяви младши министърът на икономиката Ангес Пание-Ронахер, цитирана от Ройтерс.

През февруари телекомуникационният регулатор Arcep обяви, че се надява да раздаде 5G лицензите до юни, но след като заради коронавируса Франция беше поставена под блокада от средата на март, Arcep отложи аукциона. Новата дата ще зависи от напредъка в решаването на здравната криза.

„Нашата цел, и аз я предадох на Arcep, е търговете да бъзат започнати бързо“, коментира още Пание-Ронахер в интервю за вестник Le Figaro. „Септември е разумна цел... за пускане на 5G преди края на годината“.

През февруари Bouygues Telecom, Free Mobile, Orange и SFR подадоха оферти за част от спектъра.

Кризата, свързана с разпространението на коронавируса, кара мнозина в телекомуникационната индустрия да се притесняват, че случващото се ще забави търговете на честотите, а след това и пускането на 5G в цяла Европа. Опасенията са, че континентът ще изостане значително от държави като САЩ, Китай и Южна Корея в 5G надпреварата.

Същевременно Европа продължава битката си с вълната от дезинформация, свързана с новото поколение мрежи и Covid-19. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
fallback