Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои

Телекомуникационната индустрия на континента е категорична, че са нужни общи усилия за борба с инфодемията, иначе последиците ще са и икономически

Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои

Надпис на автобусна спирка в Лондон, гласящ: "5G убива". Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Битката срещу дезинформацията, свързана с 5G мрежите, трябва да продължи и да бъде по-систематична. Тя трябва да е обединена с усилия за по-скорошно пускане на новото поколение мобилни мрежи, за да не изостане Европа прекалено много от останалата част на света, да се възползва от 5G като източник на иновации и като възможност за икономически растеж. Около тези идеи се обединиха участниците в дигиталната конференция „5G: Empowering Recovery and Fighting Misinformation”, организирана от Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO) и GSM Association – организацията, представляваща интересите на телекомите в глобален мащаб.

Икономически ефект

По данни на GSMA броят на уникалните мобилни абонати през 2018 г. е бил 5,1 млрд. души, като се очаква той да достигне 5,8 млрд. души до 2025 г. В рамките на същия период организацията прогнозира, че броят на мобилните интернет потребители ще нарасне от 3,6 млрд. до 5 млрд. души, а броят на връзките, свързани с интернет на нещата, ще скочи от 9,1 млрд. през 2018 г. до 25,2 млрд. през 2025 г. „5G ще допринесе за една нова ера, в която всичко ше е свързано и интелигентно“, допълват от GSMA.

Ключовото от даните на GSMA е, че 5G мрежите могат да помогнат за създаването на множество иновации, които да тласнат Европа напред в технологичната надпревара със света.

Още по темата

„Често се оплакваме, че нямаме Силициева долина в Европа. Можем да постигнем това, като използваме тази нова свързаност“, коментира генералният директор на ETNO Лисе Фур.Тя подчерта ролята на индустриалния интернет като ключ към постигането на всичко това, но според нея 5G има огромен потенциал за развитие и иновации и отвъд производството – в публичната администрация, болниците и училищата например.

Според Фур Европа може да се справи с рецесията, причинена от Covid-19, като използва новото поколение мобилни мрежи, но тази нова технология може да е и ключът за изпълнението на зелените цели на континента.

Дезинформацията

5G бъдещето на Стария континент в момента е изправено пред предизвикателства, свързани с пандемията на Covid-19, която замрази икономиките в последните два месеца, както и с икономическите последици от нея. Същевременно конспиративните теории за връзката между Covid-19 и 5G мрежите набират инерция.

„Скоростта, с която се движи дезинформацията, е по-бърза от тази на разпространение на вируса“, коментира испанският политик Мария Солис Перес, член на Европейския парламент. По думите ѝ сега трябва да се промени наративът – да се премине от разговори за здравни опасения към темата за икономическото възстановяване.

„Нямаме време. Необходимо е спешно да подобрим дигиталната си инфраструктура в отговор на коронавируса. Трябва да говорим за възможности... 5G ще помогне на всички сектори“, категорична е тя.

Перес вижда три основни проблема, които трябва да бъдат адресирани в момента. На пъро място битката с фалшивите новини за 5G трябва да се води с повече научни изследвания, част от които са били забавени заради пандемията. На второ място трябва да се говори и работи повече за сигурността на 5G мрежите, а не на последно място да се обърне внимание на риска от увеличаване на дигиталното разделение в обществата в Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (31)

   1| 2| 3| 4    
0
 
1
 
31
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
https://www.researchgate.net/profile/Plamen_Dankov/publication/308961743_Moreto_ot_signali_v_bezzicnite_komunikacii_i_covekt_EMS-standarti_SAR_pravila_za_izpolzvane_na_mobilnite_ustrojstva/links/57fa7dff08ae280dd0bf864c/Moreto-ot-signali-v-bezzicnite-komunikacii-i-covekt-EMS-standarti-SAR-pravila-za-izpolzvane-na-mobilnite-ustrojstva.pdf
Ето тук едно изследване може да ти е интересно..... но има доста формулки :)
0
 
3
 
30
Solar Power до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Пич аз ти дадох линк да си купиш компютър без захранване :) Просто прочети. А радио си правехме на времето без батерия и захранване :)
Относно облъчването както написах и потретям 2.4Гигахерца с 800 вата в микровълновата сготвят манджата за 3-4 минути. Ако намалим мощностите на 100 вата вероятно ще ни трябва в пъти повече време за да го сготвим при запазване на топлината в микровълновата. Телефончето ти често вдига и по ват (затова и се затопля като ползваш 3Г... черпиш по здраво захранване за да лъчиш) защото клетките не са гъсто наслагани. А самата клетка излъчва с до няколко пъти по голяма мощност. Както се убедихме, а ако ти не си убеден (направи си едни пуканки) 2.4Г с 800 вата сготвя нещата. Ти можеш ли да се наемеш да кажеш колко точно е безопасната мощност :) ? Нали никой не очаква да му се разтопи кожата от 5/6Г клетките ? Аз не очаквам..... очаквам съвсем дребни промени на молекулярно ниво :)
Трябва да се внимава с радиовълните после ще е късно......
0
 
0
 
29
khao до: Solar Power
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ежедневно се облъчваш от космоса с всякви радиовълни... тялото има определени граници на толеранс, така че на 100% не е...
0
 
1
 
28
khao до: Solar Power
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
khao човешкото тяло е една антена. Пусни си радиото намери някоя слаба станция после хвани антената и ще подобриш сигнала :)
---
ето това също е неправилно твърдение... човешкото тяло е проводник, не е антена :)
0
 
0
 
27
khao до: Solar Power
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
твърдя че пресолваш манджата.. един атом, промяната на днк в една клетка в твоето тяло, няма да ти се отрази изобщо !!!
разбирам ти тезата и като цяло си прае... но ако може без драматичната част :))
как ще напраеиш радио без ток ?

Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020