IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои

Телекомуникационната индустрия на континента е категорична, че са нужни общи усилия за борба с инфодемията, иначе последиците ще са и икономически

17:54 | 03.06.20 г. 31
<p>
	Надпис на автобусна спирка в Лондон, гласящ: &quot;5G убива&quot;. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Надпис на автобусна спирка в Лондон, гласящ: "5G убива". Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лисе Фур вижда връзка между икономическото развитие на континента и вълната от дезинформация, която залива света. „Ако се забавим с 5G, това може да е проблем за Европа и да изостанем в растежа и конкурентоспособността в следващите години“, категорична е тя.

„Пазете се от дезинформацията, защото е в интерес на онези, които искат Европа да изостане“ - Лисе Фур

Според Афке Шарт, вицепрезидент и ръководител на GSMA за Европа, дезинформацията вече е създала огромни проблеми в европейските държави, включително запалването на 142 базови станции в 10 страни, което тя определи като „опасно“.

„Дезинформацията срива общественото доверие в момент, в който трябва да се борим за икономическо възстановяване“, коментира тя. По думите ѝ 5G все още се появява бавно в Европа, което означава, че този процес по възстановяване ще се развива по-бавно.

Прогнозата на GSMA е, че до 2025 г. Китай  и Южна Корея ще са лидери по навлизане на 5G ( с по 50%), последвани от САЩ (45%), докато Европейският съюз ще изостава (28%).

Ефектът върху търговете

Дезинформацията може да причини повече проблеми, свързани с 5G в Европа. Според Шарт част от търговете за разпределение на честотите са били отложени, включително тези в Белгия, Франция и Полша. Това означава, че по-ранните планове за пускане на новото поколение мрежи се отлагат, както заради Covid-19, така и заради конспиративните теории.

До март тази година едва 20% от спектъра в Европа е бил разпределен, коментира и финландката Миапетра Кумула-Натри, която също е представител на Европейския парламент

Представителите на GSMA и ETNO са категорични, че кампанията за разпространение на фалшиви новини е силно таргетирана към младите потребители, а училищата могат да изиграят важна роля в информирането на младежите.

„Гражданите трябва да разпознават по-успешно фалшивите новини, да са по-подготвени за тази вълна на дезинформация“, посочи Сузана Перес. „ Трябва да се търси решение как да се минимизира тази дезинформация“.

Тя и Миапетра Кумула-Натри са на мнение, че на първо място трябва да се обърне внимание на информацията, която достига до местните и държавните власти. Идеята е те да бъдат максимално информирани, за да могат да предават коректна информация към гражданите.

„Нужен е по-локален подход за решаване на един глобален проблем“, коментира Кумула-Натри.

„Искам да попитам хората, които са толкова агресивни в разпространението на фалшиви новини, колко назад иска да се върнат в технологичен план – до 2G ли?“, попита още тя. „Наистина ли искаме да се откажем от всичко свързано, което вече работи с мобилните данни?“.

ETNO и GSMA се обединиха около мнението, че е трябва да се отговори на въпросите на притеснените граждани и тази вълна от дезинформация не бива да бъде пренебрегната, защото последиците от нея могат да са огромни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
https://***.researchgate.net/profile/Plamen_Dankov/publication/308961743_Moreto_ot_signali_v_bezzicnite_komunikacii_i_covekt_EMS-standarti_SAR_pravila_za_izpolzvane_na_mobilnite_ustrojstva/links/57fa7dff08ae280dd0bf864c/Moreto-ot-signali-v-bezzicnite-komunikacii-i-covekt-EMS-standarti-SAR-pravila-za-izpolzvane-na-mobilnite-ustrojstva.pdfЕто тук едно изследване може да ти е интересно..... но има доста формулки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Пич аз ти дадох линк да си купиш компютър без захранване :) Просто прочети. А радио си правехме на времето без батерия и захранване :)Относно облъчването както написах и потретям 2.4Гигахерца с 800 вата в микровълновата сготвят манджата за 3-4 минути. Ако намалим мощностите на 100 вата вероятно ще ни трябва в пъти повече време за да го сготвим при запазване на топлината в микровълновата. Телефончето ти често вдига и по ват (затова и се затопля като ползваш 3Г... черпиш по здраво захранване за да лъчиш) защото клетките не са гъсто наслагани. А самата клетка излъчва с до няколко пъти по голяма мощност. Както се убедихме, а ако ти не си убеден (направи си едни пуканки) 2.4Г с 800 вата сготвя нещата. Ти можеш ли да се наемеш да кажеш колко точно е безопасната мощност :) ? Нали никой не очаква да му се разтопи кожата от 5/6Г клетките ? Аз не очаквам..... очаквам съвсем дребни промени на молекулярно ниво :) Трябва да се внимава с радиовълните после ще е късно......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ежедневно се облъчваш от космоса с всякви радиовълни... тялото има определени граници на толеранс, така че на 100% не е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
khao човешкото тяло е една антена. Пусни си радиото намери някоя слаба станция после хвани антената и ще подобриш сигнала :)---ето това също е неправилно твърдение... човешкото тяло е проводник, не е антена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
твърдя че пресолваш манджата.. един атом, промяната на днк в една клетка в твоето тяло, няма да ти се отрази изобщо !!!разбирам ти тезата и като цяло си прае... но ако може без драматичната част :))как ще напраеиш радио без ток ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
khao човешкото тяло е една антена. Пусни си радиото намери някоя слаба станция после хвани антената и ще подобриш сигнала :) Казах ти върни се и прочети много си пропуснал. Дано и другите форумници се рефрешнат и най-вече платените журналисти .... ясно ми е,че се плаща за такива статии и се подготвя простолюдието да приеме облъчването :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
khao ти се самоподвеждаш ! Вълните вредят със сигурност 100% доказано е виж линка и на министерството. Тук идва вече твоя проблем с каква мощност ще ни облъчват ! Е с каквато им оттърва за да изпълняват бизнес плановете си :) Това е жалката истина......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
О те даже и компютър направили :)https://***.digital.bg/wisp-e-parviqt-kompyutar-koyto-se-zahranva-samo-ot-radio-valni-article491808.html?rand=79Интересно колко да не вредят тези вълни щом има енергия в тях ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
21 - разрови се khao , може да си направиш радио без да ползваш ток:) Аз го правих това в 10-ти клас. И само радиовълни нищо друго от тях се захранваш :П Казах ти да четеш учебника за 7-ми клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Кое наричаш дезинформация ? Това,че облъчвалките ти ми променят структурата ? 1 електрон или атом да ми промениш значи упражняваш сила върху мен. Аз не я искам тази сила :) Това е твоя проблем ,че не го схващаш. Еволюцията на човек е станала точно с подобни мутации :) Облъчвай се и и натрупвай енергия НО ИНДИВИДУАЛНО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още