IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои

Телекомуникационната индустрия на континента е категорична, че са нужни общи усилия за борба с инфодемията, иначе последиците ще са и икономически

17:54 | 03.06.20 г. 31
<p>
	Надпис на автобусна спирка в Лондон, гласящ: &quot;5G убива&quot;. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Надпис на автобусна спирка в Лондон, гласящ: "5G убива". Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лисе Фур вижда връзка между икономическото развитие на континента и вълната от дезинформация, която залива света. „Ако се забавим с 5G, това може да е проблем за Европа и да изостанем в растежа и конкурентоспособността в следващите години“, категорична е тя.

„Пазете се от дезинформацията, защото е в интерес на онези, които искат Европа да изостане“ - Лисе Фур

Според Афке Шарт, вицепрезидент и ръководител на GSMA за Европа, дезинформацията вече е създала огромни проблеми в европейските държави, включително запалването на 142 базови станции в 10 страни, което тя определи като „опасно“.

„Дезинформацията срива общественото доверие в момент, в който трябва да се борим за икономическо възстановяване“, коментира тя. По думите ѝ 5G все още се появява бавно в Европа, което означава, че този процес по възстановяване ще се развива по-бавно.

Прогнозата на GSMA е, че до 2025 г. Китай  и Южна Корея ще са лидери по навлизане на 5G ( с по 50%), последвани от САЩ (45%), докато Европейският съюз ще изостава (28%).

Ефектът върху търговете

Дезинформацията може да причини повече проблеми, свързани с 5G в Европа. Според Шарт част от търговете за разпределение на честотите са били отложени, включително тези в Белгия, Франция и Полша. Това означава, че по-ранните планове за пускане на новото поколение мрежи се отлагат, както заради Covid-19, така и заради конспиративните теории.

До март тази година едва 20% от спектъра в Европа е бил разпределен, коментира и финландката Миапетра Кумула-Натри, която също е представител на Европейския парламент

Представителите на GSMA и ETNO са категорични, че кампанията за разпространение на фалшиви новини е силно таргетирана към младите потребители, а училищата могат да изиграят важна роля в информирането на младежите.

„Гражданите трябва да разпознават по-успешно фалшивите новини, да са по-подготвени за тази вълна на дезинформация“, посочи Сузана Перес. „ Трябва да се търси решение как да се минимизира тази дезинформация“.

Тя и Миапетра Кумула-Натри са на мнение, че на първо място трябва да се обърне внимание на информацията, която достига до местните и държавните власти. Идеята е те да бъдат максимално информирани, за да могат да предават коректна информация към гражданите.

„Нужен е по-локален подход за решаване на един глобален проблем“, коментира Кумула-Натри.

„Искам да попитам хората, които са толкова агресивни в разпространението на фалшиви новини, колко назад иска да се върнат в технологичен план – до 2G ли?“, попита още тя. „Наистина ли искаме да се откажем от всичко свързано, което вече работи с мобилните данни?“.

ETNO и GSMA се обединиха около мнението, че е трябва да се отговори на въпросите на притеснените граждани и тази вълна от дезинформация не бива да бъде пренебрегната, защото последиците от нея могат да са огромни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
andiv
преди 3 години
Господа журналисти от investor. bg вии чии интереси защитавате???Като сте толкова загрижени за расизма, защо не напишете за расизма в стария завет на иудеите, който казва че те са богоизбрани, а другите нации ги смятатза роби???5G СИСТЕМИТЕ ЩЕ ВЗАИМОДЕЙСТВУВАТ С НАНОЧИПА КОЙТО Е ВЪВ ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, КОЯТО УТРЕ ЩЕ ВИ ПОСТАВЯТ И КАТО РЕЗУЛТАТ САТАНИСТИТЕ ЩЕ УСТАНОВЯТ ТОТАЛЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ЧОВЕЧЕСТВОТО, АКО ОЩЕ НЕ ВИЕ ЯСНО, А ПО НАТАТЪК ЩЕГО ЛИКВИДИРАТ!!!Така, че продължавайтее в същия дух господа журналисти.УТРЕ И ВАС ЩЕ ВИ ИЗПЪРЖАТ КАТО В МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА С ТАЗИ СИСТЕМАИ ЗА ДА НЕ СЪМ ГОЛОСЛОВЕН ИЗСЛУШАЙТЕ РУСКИ ВОЕНЕН СПЕЦИАЛИСТ В ТАЗИ ОБЛАСТ!!!!!!!!!!Военный связист: 5G будут работать вместе с вакцинами от коронавирусаhttps://***.youtube.com/watch?v=ptGA1eMcsm4&feature=emb_logo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Miraka
преди 3 години
Защо е толкова важно чорапите ни да са свързани с Интернет и как това ще подобри живота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Същност няма никакви изследвания, които до доказват вреда или липсата на такава, както при 4Г, така и при 5г. В наши дни, всички изследвания се плащат от компании, които показват резултати, каквито те искат, дори да това да се е случило при 10% от хората, те ще го публикуват така, че да звучи като поне 50%. Това важи за всички индустрии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
какви ли глупости ше лупаш като те облъчи яко 5G то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Прогреса си върви, ти и да искаш не можеш да го спреш. А след няколко хил. години живота ще се зароди в Африка. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
понпринцип е прав човека, не го хейти така... но трябваше да е по точен.и не честотата, ами мощноста е това дето е вредно за здравето. мен ме интересува колко вата ще е антената, а не на колко мандахерца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Пий си хапчетата и тия учебници за които говориш, всеки ги прочети, че се излагаш. Микровълновата ти е 2.4Гхз, което не е 2.4Г. Второто което е по-висока честота, означава по-слабо проникване през материали. В момента рутерът ти у вас е на 2.4гхз, като има и нови които могат да излъчват и на 5гхз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 години
микровълновата печка у дома на 2.4G с 800 вата мощноса какво е това 2.4G на микровълновата ти? щото при жсм-ите е за генерация, демекн 5-та генерация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
И не е лошо да си отворите учебника по физика точно от 7-ми клас. Там се учи за физика на елементарните частици. Точно 7-ми клас е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Solar Power
преди 3 години
Аз знам на какво е способна микровълновата печка у дома на 2.4G с 800 вата мощност. Представям си какво ще може да се постигне с 5G или 21G. Да, няма да сварим яйца защото мощностите са по малки, но и няма нужда ! Достатъчно е да се направи съвсем малка промяна в днк-та ми дори "избиването" на 1 електрон е достатъчно за да ми докараш болести като рак с голяма вероятност. Знаем много добре как през 60-те и 70-те години как даваха по рекламите хирурзи да излизат от операция и да палят цигара и да казват колко е добре за нервната система, но уви 20 години по късно се оказа съвсем друго. В крайна сметка знаем как е постигната еволюцията на човека - с малки мутации продължително време. Госпожо Кирилова , АЗ НЕ искам да мутирам ! Ако вие желаете това , затворете се заедно с радетелите на 5г в някоя оловна клетка и се облъчвайте на воля. За мен лично, това е НЕ пожелана радияция ! За разлика от слънчевата тази може да я избегнем. Поне на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още