IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как телекомуникационните връзки се оказаха ключови за отбраната на Украйна?

Голяма част от телекомите са били подготвени за военен сценарий след анексирането на Крим

17:17 | 26.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

„Въпреки че концепцията е проста, изпълнението може да отнеме време“, коментира той. Фактът, че трите основни украински оператора са направили едновременно промяната, означава, че са се координирали и това е „сметнато за достатъчно важно, за да бъде въведено максимално бързо“.

Гражданските комуникационни мрежи на Украйна не са недосегаеми. Интернет услугите в засегнати от войната градове като Харков, Херсон и Мариупол се влошиха или изчезнаха.

Но анализатори от индустрията твърдят, че телекомуникационната инфраструктура можеше да се справи доста по-зле. Изглежда, че руските сили не са наложили контрол над клетъчните кули в наскоро превзетите райони, за разлика от кулите, окупирани преди години в съюзническите на Русия източни региони.

Други ръководители на телекоми посочват, че нарастващото военно присъствие на Русия през годините им е дало време да добавят резервни оптични линии и да разработят планове за извънредни ситуации. По думите им насилственото анексиране на Крим от Русия през 2014 г., подкрепата на Москва за отцепилите се републики на изток и военноморската атака през 2018 г. са формирали решенията им

„Научихме уроците от 2014 г.“, коментира Юрий Задоя, мениджър дигитални технологии в Lifecell. „Всяко ново развитие през последните осем години беше направено с такъв „сценарий“ в главите ни“.

Компанията е преместила част от мрежовото оборудване на запад през зимата, прехвърляйки оборудване по време на нощна поддръжка, за да избегне спиране на услугата или предизвикване на паника. Около 10% от близо 8500-те базови станции на Lifecell вече са офлайн от началото на инвазията, твърди Задоя.

Други групи предлагат резервни услуги. Télécoms Sans Frontières, базирана във Франция неправителствена организация, която предоставя комуникационни услуги в конфликтни зони, обяви, че е изпратила сателитни телефони в тежко ударените места в Украйна. Starlink, сателитната интернет услуга на SpaceX, изпрати приемници на широколентов интернет, които украинските власти твърдят, че са вкарали в употреба.

Чуждестранни собственици контролират голяма част от телекомуникационния сектор в Украйна. През 2019 г. руският оператор MTS  продаде дела си във Vodafone Ukraine на Neqsol Holding, инвестиционната компания на азербайджанския магнат Насиб Хасанов. Компанията все още използва марката на британския телекомуникационен гигант чрез лицензионно споразумение.

Турската Turkcell Iletisim Hizmerteri притежава Lifecell. Базираната в Нидерландия Veon притежава Kiyvstar, а нейният бранд Beeline обслужва близо 50 млн. абонати на безжични услуги в Русия.

Инвестиционната компания на руския бизнесмен Михаил Фридман контролира около 48% от Veon. През февруари Фридман напусна борда както на инвестиционната фирма, наречена LetterOne, така и на Veon, след санкциите на Съвета на Европа.

В скорошно прессъобщение Veon заяви, че не подлежи на западните санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
да, след едно такова видео, падна ракета и върху един кораб на opките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Такова голямо значение има че властите в Украйна издали заповед с която забраняват да се снима с телефони и видео регистратори на коли и да се качват клипове щото после много ракети падали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Какво значение имат комуникациите? Пропагандата си върви. Има значение, че Украйна НЕ ОБЯВИ ВОЙНА на Русия. Това и позволява да взема нови знаеми, което значи, че ще има кльопачка !! Кльопачка форевър - така дойде тази власт и това е нейната идеология, призвание, мечта, житие и слугинаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още