IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към 5G продължава да тласка нагоре резултатите на Nokia

Компанията очаква да изпълни годишната си прогноза

13:39 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Nokia отчете по-добри от очакваното резултати и подсказа, че е на път да изпълни годишната си прогноза, предвид силното търсене на 5G оборудване от мобилните оператори, пише Bloomberg.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване отчете 714 млн. евро коригирана оперативна печалба за второто тримесечие, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 640,5 млн. евро. Коригираната печалба на акция се оказа 0,10 евро, което също е над очакванията.

Nokia заяви, че звеното ѝ "Мобилни мрежи" се е върнало към растежа и „се е представило добре“ предвид свързаните с доставките предизвикателства, които продължиха да носят главоболия на разработчиците на 5G оборудване през тримесечието.

Миналата седмица конкурентът Ericsson записа 12% спад на цената на акциите след смесени финансови резултати – приходите надминаха очакванията, но маржът и печалбата разочароваха отчасти заради увеличаващите се разходи за компоненти и логистика в мрежовия сегмент.

„В момента се движим около горния край на прогнозния диапазон за нетните ни приходи от продажби и към средната част на насоките за оперативния марж, докато се справяме с продължаващата инфлация и валутните предизвикателства“, коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк. „Остават рисковете около времето за подновяване на договорите на Nokia Technologies, потенциалните блокади заради Covid-19 и предизвикателствата с веригите на доставките, които продължават, но показват признаци на подобрение“.

Nokia Nokia

Nokia остави без промяна прогнозата за годишните си нетни приходи при постоянни валути, които очаква да са между 23,5 млрд. и 24,7 млрд. евро. Сравнимият оперативен марж ще бъде между 11% и 13,5%, твърди компанията.

Както при други компании от сектора, представянето на акциите на Nokia е слабо, със спад от 18% за 12-те месеца до вчера. 22 анализатори, анкетирани от Bloomberg, препоръчват покупка на книжа на компанията, 9 препоръчват задържане на акциите, а нито един не съветва за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още