IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на 5G оборудване донесе добри резултати на Nokia

Въпреки изтеглянето си от Русия компанията запази годишната си прогноза

11:26 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia отчете по-високи от очакваното тримесечни резултати, подкрепен от търсенето на 5G инфраструктура и въпреки проблемите с веригите на доставките и по-високите цени на компонентите, предава Ройтерс.

Финландската компания набира сили срещу играчи като шведската Ericsson и китайската Huawei, след като направи продуктите си по-конкурентни, като инвестира значително в развойна дейност и откри начини да съкрати разходите си в други области.

Но световният недостиг на чипове и новите блокади заради Covid-19 в Китай също оказват повече натиск върху веригата на доставките на Nokia. Дефицитът също така тласна нагоре цените на компонентите, ползвани в продуктите на компанията.

„Пределно ясно е, че цените се покачват“, коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк пред Ройтерс. „Има инфлация при частите, има инфлация при чиповете, има инфлация при почти всичко“.

По думите му компанията работи с клиенти с цел да види каква част от тези средства могат да бъдат прехвърлени към крайната цена за тях.

По принцип Nokia сключва дългосрочни договори, за да заключи цените, но при подновяване на споразумения ще се наложи да актуализира условията при настоящите цени.

„Обичайно един договор е за три години, което означава, че както при звеното Mobile Networks всяка година една трета от договорите ни ще се подновяват“, коментира Лундмарк.

Откакто пое ръководството през 2020 г., Лундмарк се фокусира върху намаляването на разходите и направи промени, за да възстанови компанията от продуктовите грешки, направени от предишния мениджмънт, които засегнаха 5G амбициите на Nokia.

Въпреки че гигантът се радва на по-голямо търсене в Северна и Южна Америка, Европа и части на Азия, страни като Индия, която се очаква да бъде голям двигател на търсенето на 5G, все още не са започнали пълно внедряване на новото поколение мрежи.

Сравнимата оперативна печалба на компанията за първото тримесечие е нараснала до 583 млн. евро от 551 млн. евро миналата година. Тя надмина средната прогноза на 11 анализатори, анкетирани от Refinitiv, които очакваха 513 млн. евро.

Приходите от мрежовата инфраструктура са нараснали с 9 на сто при постоянни валути през тримесечието на годишна база, подкрепени от силното търсене на фиксирани и подводни кабелни мрежи.

Нетните приходи от продажби са се увеличили с 5% до 5,35 млрд. евро, над средната прогноза за 5,26 млрд. евро.

Освен това компанията потвърди прогнозата за годишните си нетни приходи между 22,9 млрд. евро и 24,1 млрд. евро при постоянни валути.

По-рано този месец Nokia обяви, че се оттегля от Русия, а това ще доведе до удар в размер на 100 млн. евро. Въпреки това компанията запази годишната си прогноза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още