IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преобръщането на Nokia набира сили

Компанията очаква ръст на приходите и на дългосрочния марж на печалбата

09:40 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Kawai/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia обяви, че очаква приходите му да нараснат тази година и си постави по-висока цел за дългосрочния марж на печалбата, докато очаква възстановяването да се ускори след години на преструктуриране, предава Ройтерс.

Nokia прогнозира, че приходите ѝ за 2022 г. ще са между 22,6 млрд. евро и 23,8 млрд. евро, спрямо 22,2 млрд. евро година по-рано. Средната прогноза на анализаторите е за приходи в размер на 23,06 млрд. евро, показва анкета на Refinitiv.

“Нашата дългосрочна цел е да растем по-бързо от пазара и да постигнем сравним оперативен марж от поне 14 процента“, посочи в изявлението си главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

Производителят на 5G технологии и нужното за тях мрежово оборудване предложи дивидент от 0,08 евро на акция за фискалната 2021 г. Това е първият дивидент, който собствениците на акции ще получат, от тримесечното плащане в средата на 2019 г.

Освен това Nokia ще започне програма за обратно изкупуване на акции, чиято цел е да върне 600 млн. евро в брой на акционерите за период от две години.

Под ръководството на Пека Лундмарк, който пое лидерския пост в Nokia преди 18 месеца, компанията успя да спечели ппозиции спрямо конкуренти като шведската Ericsson в привличането на клиенти, нуждаещи се от 5G оборудване.

„Фазата на промяна на стратегията завърши и сега компанията може бавно да се насочи към стабилен растеж“, коментира анализаторът от Inderes Ате Рикола. Той допълва, че възстановяването на Nokia се дължи и на по-бързия от очакваното ръст на търсенето.

В резултат на това акционерите, които се радваха на 42% повишение на цената на акциите през последните 12 месеца, скоро могат да станат свидетели на връщането на кешовите плащания, които бяха спрени през 2019 г.

„Пътешествието на Nokia към преобръщането на бизнеса достигна етап, в който дивидентът отното може да излезе на преден план“, допълва Рикола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още