IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на мрежово оборудване Nokia напуска окончателно Русия

Оттеглянето засяга около 2000 служители

12:09 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia вече не желае да развива какъвто и да е бизнес в Русия заради руската инвазия в Украйна. Nokia се оттегля от пазара, заяви шефът на компанията Пекка Лундмарк в интервю за Ройтерс, публикувано във вторник.

„Това беше единствената възможност“, каза той. „Просто не виждаме начин да продължим да работим в страната при сегашните обстоятелства", пояснява Лундмарк.

По този начин групата отива по-далеч от шведския си конкурент Ericsson, който обяви, че ще преустанови всички дейности в Русия за неопределено време.

Стотици чуждестранни компании вече прекъснаха връзките си с Русия заради войната в Украйна. Пазарният дял на Nokia и Ericsson в Русия е много по-малък от този на китайските конкуренти Huawei и ZTE. Оттеглянето няма да промени прогнозата за цялата година, заявиха от Nokia. През първото тримесечие обаче ще е необходимо да се заделят провизии в размер на около 100 млн. евро.

Освен това финландците възнамеряват да се откажат от първоначалния си план за създаване на съвместно предприятие с руската компания „Ядро“ за изграждане на 4G и 5G обекти. Оттеглянето засяга около 2000 служители. На някои от тях може да бъде предложена работа в други региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още