IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път жена поема финансите на Microsoft

Бившият инвестиционен банкер Ейми Худ е новият главен финансов директор на софтуерния гигант

10:03 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За първи път жена поема финансите на Microsoft

За първи път в корпоративната история на Microsoft жена ще съблюдава за финансовите резултати на компанията. 41-годишният бивш инвестиционен банкер Ейми Худ е новият главен финансов директор на софтуерния гигант. "Ейми има истински талант и опит", каза Стив Балмър в сряда в централата в Редмънд, в района на Сиатъл.

Мениджърът има повече от десет години опит в компанията, като през последните месеци е главен финансов директор на подразделението за Office пакета. Тя помогна на Microsoft при придобиването на доставчика за интернет телефония Skype и социална мрежа Yammer. Преди това 41-годишната Худ е работила в Goldman Sachs. 

Microsoft търсеше нов главен финансов директор още от средата на април. Предшественикът Питър Клайн остава на поста до края на юни, за да се осигури преход, а след това той ще напусне компанията след единадесет години, прекарани в нея.

Назначението е донякъде изненадващо. Някои наблюдатели очакваха, че Тами Релър ще наследи поста на Клайн. Релър управлява финансите на водещото подразделение на Microsoft - Windows.

Софтуерният концерн поставя все по-силен акцент върху устройства като таблета Surface, както и на услугите, като например облачните предложения. За сметка на това групата имаше малко късмет със своя класически софтуер - последната версия Windows 8 на операционната система е считана от експерти за отговорна за силния спад на продажбите на компютри.

През юни се очаква обаче компанията да представи обновлението на Windows 8 -  Windows Blue. "Windows Blue е кодовото име на обновление, което ще е достъпно по-късно тази година и ще надгражда дръзката визия, която бе представена от Windows 8 за следващото поколение таблети и компютри", заяви преди дни Релър. Тя допълва, че освен нови функции Windows Blue "ще се вслуша в отзивите на клиентите, които Microsoft следи от близо след появата на Windows 8 и Windows RT".

Въпреки острата критика срещу новата операционна система Windows 8 и ниските очаквания, софтуерният концерн Microsoft увеличи приходите си с 19 на сто на годишна база до 20,5 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Печалбата се подобри в сравнение със същия период на миналата година с 19 на сто до приблизително 6,1 милиарда долара (4,7 млрд. евро). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още