IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на една ера – Балмър напуска Microsoft

Инвеститорите реагираха положително на новината, цената на акцията скочи с 8%

17:10 | 23.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Балмър напуска Microsoft след 13 години начело на концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балмър напуска Microsoft след 13 години начело на концерна. Снимка: Ройтерс

В софтуерния гигант Microsoft една ера е към края си. Дългогодишният главен изпълнителен директор Стив Балмър ще подаде оставка в рамките на 12 месеца, съобщи Microsoft. Той ще остане на поста си, докато бъде определен негов наследник. В предборсовата търговия акцията на концерна скочи с почти 8 на сто.

"Никога не е перфектният момент за този вид промени", заяви Балмър. "Но сега е подходящият момент". 

Бордът на дружеството създаде специален комитет, в който влиза и председателят Бил Гейтс, който следва да намери наследник. Предвид ще се вземат както външни за компанията, така и вътрешнофирмени кандидати.

През последните 32 години Балмър оглавяваше няколко подразделения на Microsoft. Той заемаше поста главен изпълнителен директор от януари 2000 година.

Под управлението на Балмър Microsoft трябваше да поеме много критики, защото влиянието на групата спадаше в лицето на нарастващата популярност на мобилните устройства и интернет услуги. Microsoft обаче реагира и предприе радикална промяна, като дори започна да се конкурира срещу дългогодишните си партньори със самостоятелно създавани таблети.

През юли обаче Microsoft разочарова за пореден път пазара с резултатите си за четвъртото тримесечие. Причината, наред с други неща, бе и голямото отписване в размер на 900 млн. долара заради таблетите Surface. Именно тези променени тенденции накараха компанията преди няколко месеца да предприеме първото мащабно преструктуриране от 5 години насам. Технологичният гигант ще се концентрира върху бизнеса с телефони, игровите конзоли и услугите. По думите на Балмър Microsoft ще е в състояние да реагира по-бързо на пазарните промени. В мемо до служителите Балмър посочи тогава, че промените означават, че компанията застава зад единна стратегия като едно цяло, а не зад съвкупност от стратегии на различните бизнес направления.

Единната стратегия има за цел да обедини заедно разностранни области като Windows, Windows Phone, Xbox, Surface, Office 365 и други.

"Гордея се от това, което сме постигнали. Разраснахме се от 7,5 млн. до близо 78 млрд. долара през годините, в които съм част от Microsoft и от 30 служители вече те са близо 100 000", пише Балмър във вътрешно писмо до служителите на компанията. Той работи в концерна от 11 юни 1980 г. и е тридесетият служител на Microsoft, както и нейният първи мениджър, който е назначен лично от Бил Гейтс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
GKaloferov
преди 10 години
Защо да е изненадваща новина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Изненадваща новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още