fallback

Китай забрани използването на Windows 8 в държавната администрация

Ходът е насочен към подобряване на сигурността на правителствените компютри

22:15 | 20.05.14 г. 8

Китайските власти официално забраниха използването на операционната система Windows 8 от всички правителствени компютри, предава CNet.

Според информация в държавната агенция Xinhua ходът е насочен към подобряване на сигурността на правителствените компютри. Властите обаче не са посочили как забраната ще гарантира това, отбеляза Ройтерс.

Новината дойде в момент, когато напрежението по оста Пекин-Вашингтон е особено засилено. В понеделник правосъдното министерство на САЩ повдигна обвинения срещу петима китайски военни хакери за кражба на търговски тайни посредством кибершпионаж. Основни цели на шпионажа са били шест щатски компании в отраслите на ядрената и слънчевата енергетика и металостроенето, както и Съюза на американските стоманопроизводители.

Според Ройтерс решението за забраната на Windows 8 в Поднебесната империя е направено още през миналата седмица, така че ходът вероятно не е свързан със скорошните обвинения срещу китайските хакери.

За Microsoft забраната на Windows 8 е поредният казус, пред който компанията е изправена в Китай. През юли 2012 г. технологичният гигант обвини девет китайски доставчици на софтуер за предлагането на нелицензирани програми в навечерието на старта на Windows 8. Компанията също така се опита да работи с правителството за облекчаване на ефектите от пиратството, но усилията не дадоха желания резултат.

От китайското правителство не посочиха към кои операционни системи ще се насочат след изваждането на Windows 8 от разрешителния списък. Платформата Windows XP все още е широко използвана във втората най-голяма икономика, но след като Microsoft прекрати обслужването ѝ през април тя също представлява риск за сигурността на правителството. С оглед на фактите най-логичната опция на този етап изглежда Windows 7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още