IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се черен пазар за кръпки на Windows XP?

Така смята експерт, според когото операционната система е прекалено разпространена, за да изчезне бързо

13:12 | 28.04.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задава ли се черен пазар за кръпки на Windows XP?

В близко бъдеще ще се появи черен пазар за кръпки и пачове за операционната система Windows XP, твърди Стивън Вон-Никълс, който от десетилетия работи в сферата на IT-журналистиката.

По-рано през този месец Microsoft обяви, че една от най-популярните версии на Windows вече няма да получава софтуерни обновления.

Според специалиста, цитиран от Computer World, операционната система е прекалено разпространена, за да изчезне бързо, а освен това много частни лица и предприятия не планират да се отказват от нея по различни причини.

Немалко хора считат Windows 8 за "купчина боклук" и поради това не желаят да преминат към нея. Други са убедени, че няма смисъл да сменят използваната от тях операционна система, след като тя работи стабилно и изпълнява всички задачи, отчита Вон-Никълс. Дори и сега Windows XP е третата най-разпространена операционна система за настолни компютри в САЩ с пазарен дял от 11,79%, показват данни на StatCounter. 

Microsoft първоначално е искала доста високо заплащане за обслужване на големи клиенти, които не са успели или не са пожелали да се откажат от XP и да преминат към по-нова версия на платформата, пише още анализаторът. Така например, според него, един от клиентите на корпорацията е отклонил сделка за 2 млн. долара за обслужване на 10 хиляди компютъра в течение на една година. След време обаче Microsoft е намалила значително исканата сума до 250 000 долара, след което договорът е бил подписан.

Корпорацията е преразгледала изискванията си и сега според тях поддръжка на Windows XP може да поиска компания с най-малко 750 компютри под управлението на Windows XP, готова да заплати 150 000 долара за услугата. Тази сума покрива само получаването на актуализации за премахване на критични уязвимости, но за останалите бъгове и "дупки" клиентът ще трябва да заплаща допълнително.

Дори при такива условия обаче не всяка компания може да си позволи да участва в програмата на Microsoft, смята Вон-Никълс. Ако към това се добави и фактът, че броят на компютрите с Windows XP все още е твърде голям, то появата на черен пазар за пачове практически е предопределена, пише още той.

По думите му засега не е ясно под каква форма би могъл да съществува такъв пазар. Най-вероятно актуализациите ще се качват на торент-тракери, но е възможно да се разпространяват и по други начини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Задклавиатурното устройство може да влезе в сайт, откъдето машината да се зарази с вирус. Ако затклавиатурното устройство не стартира Internet Explorer (и не инсталира каквото му падне) рискът е минимален (особено при наличие на подходяща защитна стена на отделно устройство). При правилна конфигурация може даже да се върже към VPN (за да може да се върже към сървъра на складово-счетоводния софтуер).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Отговорът е: ХР отдавна няма нужда от кръпки! Никоя уважаваща себе си компания няма да остави такъв комп директно включен към интернет или най-малкото без антивирусна. Така че компания със 750 компа както пише горе, би трябвало да има поне един кадърен ИТ във фирмата си, който да може да даде компетентно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тези неща са излишни ако имаш подходяща машина, която да стои между "дивия" интернет и вътрешната работна среда. Това може да е собствен рутер или специализиран такъв на Сиско например. Това взависимо от големината на компанията. Малките и средни фирми могат да минат с един линукс сървър + един ИТ специалист. Големите компании имат цял отдел. Отделно за червеите, които могат да влязат през скайп и броузера може да се ползва добра антивирусна, която няма нищо общо с Микромеките и техните ъпдейти. Реално една продуктивна среда може да ползва ХР поне още 10 години след "спирането" на ъпдейтите. Аз лично не ползвам ъпдейти на 7-цата защото компа става в пъти по-бавен! Лично съм го тествал на няколко машини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
А какъв проблем виждаш, ако машината е свързана с Интернет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не става въпрос за спиране на нещо, а за наводняване със фалшиви кръпки и "чупещи ъпдейти".Могат да си купят колкото си искат подобни "кръпки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
vstoykov
преди 10 години
Ако много се налага да ползвате Windows, препоръчвам да го инсталирате във виртуална машина без връзка с мрежата (ако не можете да си позволите отделен компютър или не е удобно).Това решение може да не е подходящо, ако под Windows трябва да се правят тежки изчисления или ако се налага да има връзка с Интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
Ако машината с Windows XP няма достъп до Интернет не виждам какъв е проблема да се ползва, въпреки липсата на поддръжка.Има много фирми, които ползват Windows само защото складовата и/или счетоводната програма изискват Windows. Някои от тях от съображения за сигурност ползват за връзка с Интернет отделен компютър. За тях не е проблем да продължат да си ползват стария софтуер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
те не могат пиратските копия да спрат ти за кръпките говориш:)Но каквото и да си говорим, на ХР не му трябва нищо друго освен един линукс между него и интернет, една антивирусна аз всеки случай и хоп - дори нужда от ъпдейти няма. (аз дори пред най-новите Уин слагам линукс роутер)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Интересна идея.Но мисля че от Microsoft ще направят всичко възможно да я саботират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още