IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia призна, че е била изнудвана

През 2008 г. компанията платила милиони на хакери, заплашващи да разкрият кода на Symbian

13:22 | 18.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хакери са заплашили да разкрият кода на Symbian. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хакери са заплашили да разкрият кода на Symbian. Снимка: архив Ройтерс

Финландският технологичен концерн Nokia е изнудван преди шест години от група хакери, които са заплашвали да разкрият програмния код на мобилната платформа Symbian.

За да не позволи това да се случи, компанията е платила няколко милиона евро, съобщава финландската телевизия MTV, цитирана от Ройтерс.

Според сега огласената информация преди години тогавашният водещ производител на смартфони е бил заплашван от хора, сдобили се с кода за шифроване на основна част от Symbian. Хакерите са изнудвали компанията за голяма сума пари, заплашвайки, че ще направят придобитата нелегално информация публична. Това обаче би позволило на всеки да пише допълнителен код за Symbian, включително злонамерен софтуер. 

Случаят все още не е приключил, тъй като Nokia е платила исканата сума от няколко милиона евро на изнудвачите, но полицията не е успяла да ги залови при предаването на парите. Сега и самата полиция потвърждава информацията, но без да разкрива конкретни детайли, тъй като случаят още се разследва. 

През 2007 г. Nokia бе топ производител на мобилни телефони и държеше около 50%-ен дял при смартфоните, дължащ се именно на Symbian. В момента финландците развиват различен бизнес, след като продадоха мобилното си подразделение на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Олеле, това се казва калпав мениджмънт!!!! Първо кляка на изнудвачи и второ... ами просто ги контрирай като пуснеш кода под GPL!!! Както беше още тогава ясно - Симбиана си умираше!!! Личи си къде е провала на Нокия, но то вече не е новина - калпав мениджмунт разби една малкото останали Европейски високотехнологични компании. Трябва да влезе в учебниците като пример за лежане на "стари лаври"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още