IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Symantec се разделя на две компании

В едната ще бъде обособен основният бизнес със софтуера по сигурността, а в другата – услугите за съхранение на данни

10:44 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Symantec се разделя на две компании

След Ebay и Hewlett-Packard сега и софтуерният концерн Symantec възнамерява да се раздели на две независими компании. В едната ще бъде обособен основният бизнес със софтуера по сигурността, а в другата – услугите за съхранение на данни, обяви американската компания, като по този начин потвърди информация на агенцията за финансови новини Bloomberg отпреди няколко дни.

Двете области са изправени пред различни предизвикателства и следователно изискват различни стратегии и по-добро фокусиране, заяви настоящият главен изпълнителен директор на концерна Майкъл Браун, който пое поста преди месец. Очаква се той да ръководи новата компания на Symantec за софтуера за сигурност.

"Стана ясно, че за да бъдем печеливши и в двете области - сигурността и управлението на информация, се изискват различни стратегии, фокусирани инвестиции и пазарни иновации", казва Браун. „Разделянето на Symantec на две независими публично търгувани дружества ще предостави на всеки бизнес гъвкавостта и възможността за съсредоточаване над възможностите за растеж и повишаване на стойността на акциите".

С основния си бизнес компанията отчита годишни продажби от 4,2 милиарда долара (3,3 милиарда евро), а с услугите за данни – около 2,5 млрд. долара. Разделянето се очаква да приключи до края на 2015 г. чрез издаване на нови акции на съществуващите акционери.

В момента Symantec има борсова стойност от повече от 16,5 млрд. долара. Инвеститорите често се застъпват за разделянето на фирми, защото спекулират, че две отделни компании ще имат общо по-висока борсова стойност, отколкото една. Анализаторите твърдят, че бизнесите на Symantec не са съвместими, и че цената на акциите на дружеството страда заради сливането на бизнеса със софтуера за сигурност с високи маржове с по-малко печелившото поделение за съхранение на данни. 

С разделянето си на две Symantec се присъединява към технологичните компании, които вече осъществиха подобни ходове в опит да станат по-пъргави и да отговорят на пазарните тенденции. По-рано тази седмица HP заяви, че ще се раздели на две. Гигантът ще отдели бизнеса с персонални компютри и принтери от този с хардуера и услугите за корпоративни клиенти.

Ebay пък отделя услугата си за плащания PayPal в отделна компания.

Symantec страда в последно време от ниските продажби на компютри и отчете спад на постъпленията в последните тримесечия за разлика от останалите конкурентни компании, които се разрастват с най-малко 10-15 на сто на годишна база. Компанията стана известна през 90-те години с програмата си Norton Antivirus. В бизнеса със съхраняване на данни Symantec влезе през 2005 г. с покупката на Veritas Software.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още