fallback

Приложението iHELP добавя нови функции във връзка с Covid-19 в България

Идеята е да се създаде карта, така че потребителите да виждат на колко безопасно място се намират

21:35 | 17.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мобилното приложение iHELP, чиято цел е да създаде национална мрежа за взаимопомощ, разширява функциите си във връзка с епидемията на коронавируса в България.

Новата функционалност позволява на потребителите да споделят симптомите си – дали са напълно здрави, дали са в начален стадий на разболяване или са в тежко състояние. Идеята е тази информация да се ползва в рамките на виртуална карта, така че всеки да може да вижда на колко безопасно място се намира в момента, разкрива съобщение до медиите.

Радиусът може да се променя от 1 до 10 километра, като справки могат да се правят не само на ниво квартал, а и за цялата страна.

Това ще се случва чрез виртуалното досие, което всеки потребител може да си създаде, а по думите на директора на iHELP България Христо Христов позволява допълнителен мониторинг и намаляване на стреса за потребителите.

Идеята е подкрепена от Българския лекарски съюз, тъй като може да даде представа за случващото се както на потребителите, така и на лекарите.  

 „Приложението позволява да бъде така доразработено, че при желание от страна на медицинското съсловие то да получава обобщена информация в реално време как се разпространява заразата из страната, в кои области, както и с каква тежест“, коментира председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

IHELP, която вече има над 8500 активни потребители в България и над 39 хил. в Европа, се присъединява към редицата технологични компании, които в последните месеци се опитват да помогнат за справяне с кризата с Covid-19.

В Китай станаха особено популярни приложенията с QR кодове, които се ползват от властите, за да се отбелязва здравословното състояние на гражданите. За целта държавата се обърна към най-големите компании от ИТ сектора – Tencent и Alibaba, които разработиха решения в тази посока и които продължават да се ползват в страната, въпреки че властите започнаха да разхлабват мерките.

Междувременно броят на регистрираните случаи на коронавирус в България достигна 846 по данни на Националния оперативен щаб от следобедните часове. Движението на гражданите между градовете във връзка с великденските празници обаче стана причина за налагането на по-строги мерки у нас и спирането на влизането и излизането от София, огнището на заразата у нас, до второ нареждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още