fallback

Питър Наваро: Лидерът на TikTok е кукла на конци

Изпълнителният директор е обвиняван от американските власти, че помага за предаването на данни на Пекин през приложението

15:47 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговският съветник на Белия дом Питър Наваро нарече главния изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер „американска кукла на конци“ за това, че работи за китайското приложение. Това се случи в интервю за Fox Business, дадено в неделя, пише CNBC.

Освен това Наваро използва интервюто, за да засили обвиненията си, че китайските приложения събират данни за американци и ги предават на Пекин. Той твърди, че може да се очакват „силни действия“ от президента Доналд Тръмп към TikTok и други китайски приложения.

TikTok води битка с Вашингтон от няколко месеца. Но натискът върху приложението, което е собственост на базираната в Пекин ByteDance, нарасна миналата седмица, когато държавният секретар Майк Помпейо заяви, че правителството иска да забрани популярното приложение.

Администрацията на Тръмп поддържа тезата, че TikTok и други китайски приложения събират много данни за американските потребители, а след това я изпращат обратно в Китай – обвинения, повторени от Наваро.

„Това, което американците трябва да разберат, е, че всички данни, които отиват в тези мобилни приложения, с които децата се забавляват толкова много и изглеждат толкова удобни, отиват директно в китайските сървъри, директно при китайската армия, Китайската комунистическа партия и агенциите, които искат да откраднат нашата интелектуална собственост“, посочва Наваро пред Fox.

„Тези приложения могат да бъдат използване за кражба на лична и финансова информация за изнудване и злоупотреби, могат да служат за кражба на интелектуална собственост на бизнеса и на търговски тайни“, категоричен е той.

Министерството на индустрията и информационните технологии не е открито веднага за коментар от CNBC.

Наваро споменава и WeChat, най-голямото чат приложение в Китай, което е собственост на технологичния гигант Tencent.

„TikTok и WeChat са най-големите форми на цензура в континенталната част на Китай, така че очаквайте сериозни действия по въпроса“, коментира Наваро.

TikTok не оперира в континентален Китай. Вместо това ByteDance ползва много подобен продукт там, наречен Douyin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още