IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчици правят игри за 4K конзола на Nintendo, която... не съществува

Компанията не разкрива да работи по подобно устройство

11:47 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Липсата на 4K в продукта, който ще излезе следващия месец, е значителна, защото поставя системата на Nintendo в по-неизгодна позиция спрямо конкурентните. Microsoft и Sony Group предлагат конзоли, поддържащи 4K, от няколко години. И двете компании пуснаха по-мощен хардуер през 2020 г., който продължава да се радва на огромно търсене.

Nintendo Switch, която се появи през 2017 г., все още се продава добре, а предварителните поръчки на Switch OLED в САЩ и Япония предполагат, че новият модел ще бъде хит, макар че Xbox Series X на Microsoft и PlayStation 5 на Sony само ще стават по-силни с излизането на повече игри, които изваждат на преден план по-мощните им системи.

Разработчиците отказват да спекулират относно плановете на Nintendo за друга конзола, но твърдят, че очакват да пуснат своите 4K игри за Switch през втората половина на следващата година или след това. През август Zynga заяви, че Star Wars: Hunters, игра за Switch и смартфони, вероятно ще бъде отложена до 2022 г., след като първоначално беше планирана за тази година. Въпреки че Bloomberg е открила 11 компании, които ползват 4K софтуера, реалният им брой може да е много по-голям.

Nintendo все пак може да реши да не пуска 4K Switch изобщо. Базираната в Киото, Япония, компания премахна редица от своите продукти без много шум през годините – по стратегически причини или заради техническите предизвикателства.

Проблемите с доставките на чипове, предизвикани от пандемията, представляват голямо препятствие. Дефицитът на някои важни компоненти засяга производството в много индустрии, като само автомобилната се очаква да загуби над 100 млрд. долара в резултат на това. Nvidia е един от многото дизайнери на чипове, който твърди, че не успява да изпълни поръчките, които получава. Дори и отвъд най-мощните и развити процесори, производителите на електроника не могат да си осигурят някои не толкова скъпи чипове.

В скорошно интервю за Bloomberg Toshiba посочи търсенето от производителите на конзоли като една от областите, в които не успява да навакса.

През последните месеци президентът на Nintendo Шунтаро Фурукава многократно заяви, че компанията не успява да произведе достатъчно бройки Switch, колкото би искала. Един от доставчиците, пожелал да остане анонимен, твърди, че производството изостава много спрямо целта за продажбата на 25,5 млн. бройки от конзолата през фискалната година, която приключва през март.

Един от поддоставчиците на Nintendo твърди, че те са уверени, че могат да постигнат целта на компанията. Но предупреждават, че конзолите няма да са достатъчно около Коледните празници, особено ако новият OLED модел се окаже хит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още