fallback

Създателят на League of Legends ще плати 100 млн. долара заради дискриминация

Riot Games е обвинена, че е плащала на жените по-малко, отколкото на мъжете, възпрепятствала е кариерата им и се е отнасяла зле с тях

10:21 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Riot Games, компанията, която стои зад видеоигри като League of Legends и Valorant, ще плати 100 млн. долара в рамките на извънсъдебно споразумение - заради обвиненията на нейни служители в полова дискриминация, пише The Wall Street Journal.

Сделката приключва тригодишен съдебен спор по обвинения, че Riot - дъщерно дружество на китайската компания Tencent Holdings Ltd., е плащала на жените по-малко, отколкото на мъжете, възпрепятствала е кариерата им и се е отнасяла зле с тях по други начини. Делото e един от няколкото случая през последните години, в които жени изтъкват онова, което смятат за неравностойно третиране в сектора на видеоигрите.

Riot заяви, че е решила да се „извини, да коригира курса и да изгради по-добър Riot“. Говорител пояснява, че след началото на съдебния спор компанията е добавила ръководители, които да контролират въпросите, свързани с персонала, и е променила начина, по който подхожда към възнагражденията и оценките на представянето.

Повече от 2300 жени, които работят за Riot или са работили за компанията, ще се възползват от споразумението, се казва в съдебното досие. Сделката обхваща както преките служители, така и работещите като поддоставчици или на допълнителни договори, които ще си поделят 77 млн. долара от средствата по споразумението. Останалата част от средствата ще отиде за адвокатски хонорари и разходи и за калифорнийска регулаторна агенция.

Riot също така ще похарчи 18 млн. долара в рамките на три години за корекции на заплатите и финансиране на програми, които ще се опитат да увеличат разнообразието сред служителите, пояснява калифорнийски регулатор по заетостта. Компанията се ангажира да предостави 40 възможности за работа на пълно работно време на изпълнителите, които са част от споразуменията, и да привлече независими експерти, които да следят проблемите с равенството на работното място.

Извънсъдебното споразумение произтича от съдебно дело, заведено през 2018 г. от Мелани Маккракън и Джесика Негрон. По това време Маккракън е работила за Riot, а Негрон наскоро е напуснала компанията.

Ищците по делото, сред които и Негрон, заявиха тази седмица, че са доволни от споразумението и се надяват то да привлече вниманието към несправедливостта в сектора. Адвокатът на ищците Джини Харисън заяви, че Маккракън е уредила исковете си срещу Riot в отделно споразумение.

Първоначално служителките на Riot бяха постигнали споразумение с компанията на стойност 10 млн. долара, но това споразумение беше оттеглено поради опасенията на регулаторните органи, че е твърде ниско.

От години жените се опитват да подобрят отношението към тях в индустрията за видеоигри с жалби, които привличат вниманието на регулаторните органи към проблема. Това лято калифорнийски регулатор заведе дело срещу друга компания за видеоигри - Activision Blizzard Inc., в което се твърди, че тя е пренебрегнала оплакванията на служителки за тормоз, дискриминация и отмъщения.

След като Калифорния заведе дело срещу Activision през юли, стотици настоящи и бивши служителки подадоха нови сигнали за тормоз, сексуално насилие, тормоз и други нередности в производителя. Комисията по ценните книжа и борсите разследва как Activision се е справяла със сигналите за нарушения, свързани с пола, включително поведението на главния изпълнителен директор на компанията Боби Котик, съобщи The Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още