IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боби Котик - черният облак над Activision Blizzard

Лидерът на гейминг компанията от години е неглижирал проблеми като сексуално насилие вътре в корпорацията

20:26 | 17.11.21 г.
<p>
	Боби Котик. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Боби Котик. Снимка: Bloomberg L.P.

Нарастват опасенията на инвеститорите за посоката, в която се движи Activision Blizzard под ръководството на главния изпълнителен директор Боби Котик, а група от служители твърди, че е време той да се оттегли, пише Bloomberg.

В компанията, известна с хитови игри като Call of Duty и World of Warcraft, е внесен смут от лятото, когато срещу нея беше заведено дело по обвинения в сексуален тормоз, неравностойно заплащане и други. Калифорнийският департамент по справедлива заетост обвини ръководството, че е допуснало и не е предприело действия срещу токсичната култура. Положението на Котик се влоши, когато по-късно Комисията по ценните книжа и борсите в Съединените щати започна собствено разследване на това как компанията се справя със сигналите за неправомерно поведение.

Скандалът се отрази негативно на компанията, която се бори да се адаптира към края на предизвикания от пандемията бум на видео гейминга. По-рано този месец Activision отложи премиерите на две от най-очакваните си игри и даде прогноза за приходите си от продажби за четвъртото тримесечие, която се оказа под очакванията на Wall Street. Това доведе до най-големия спад на цената на акциите на компанията от 13 години. Грешките на Activision позволиха на Roblox, която стана публична по-рано тази година, да я надмине по пазарна стойност, превръщайки се в най-голямата американска гейминг компания по този показател.

А това беше преди вторник, когато ситуацията стана още по-лоша за Котик. Разкрития на Wall Street Journal показаха, че главният изпълнителен директор от години е бил наясно с проблеми като сексуален тормоз, включително изнасилване, в компанията, но не е докладвал на борда за всичко това. Вестникът цитира интервюта, фирмени имейли, регулаторни искания и други вътрешни документи в своя репортаж.

Изданието твърди, че няколко жени са обвинили Котик в грубо отношение както на работното място, така и извън него, а в някои случаи той е съдействал за бързо и тихо разрешаване на случаите в съда. Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ е издала призовки до висши мениджъри, включително Котик, допълва вестникът. Цената на акциите на Activision спадна с още 6,1% във вторник, като от върха, който достигна през февруари, вече се е понижила с 36%.

Служители, които от месеци твърдят, че компанията не е направила достатъчно, за да отговори на оплакванията, призоваха за оставката на Котик. Около 150 души се събраха на протест в офисите в Ървайн, Калифорния.

Activision Activision

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

10-членният борд на Activision, който включва две жени, заяви, че остава уверен, че Котик „правилно е адресирал проблемите на работното място, които са му били разкрити“ и твърди, че вярва в неговото управление. Въпреки това е малко вероятно той да запази тази подкрепа, ако се появят още негативни новини, твърди източник, близък до един от представителите на борда.

Обвиненията срещу Котик, особено тези, че е укрил важна информация от борда, поставиха работата му в опасност, твърдят експерти по управление.

„При сегашната политическа обстановка видяхме толкова много хора да се оттеглят или са принудени да напуснат заради това, че потенциално са знаели за нарушения“, коментира Джил Фиш, професор в Юридическото училище към Университета на Пенсилвания.

Котик е член и на бордовете на Coca-Cola и Hawks Foundation. Представител на Coca-Cola не е отговорил веднага на запитването за коментар относно статута на Котик като член на борда.

58-годишният Котик създава първата си компания за софтуерни разработки още докато е студент в Университета на Мичиган. През 1990 г. той и партньорът му Брайън Кели поемат контрол върху почти фалиралия разработчик на игри Mediagenic и променят името му на Activision. Той ръководи Activision от 1992 г. и съблюдаваше сливането с Blizzard Entertainment, както и тези на редица други студиа като това на разработчика на Candy Crush – King Digital. Той им позволи да оперират почти независимост като част от стратегията му за насърчаване разработката на хитови игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още