IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският онлайн търговец Ozon е пред фалит

Концернът не е успял да погаси някои облигации на група притежатели

10:44 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският технологичен концерн в областта на електронната търговия Ozon заяви, че не е успял да погаси някои облигации на група притежатели, което го излага на риск от потенциален фалит, но заяви, че преговаря с облигационерите за намиране на решение.

Листнатият на Nasdaq Ozon, търговията с чиито акции е преустановена от 28 февруари, заяви, че е ограничен да изпраща парични средства от руските си дъщерни дружества към кипърската си холдингова компания Ozon Holdings Plc, която е емитент на облигациите.

„Следователно компанията няма да финансира плащането, необходимо за погасяването на облигациите", заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Ozon предупреди за проблеми с изплащането на облигациите в началото на март и оттогава започна дискусии със специална група от притежатели на необезпечените си конвертируеми облигации на стойност 750 млн. долара.

Ozon, която не е обект на западните санкции, заяви, че руският капиталов контрол и постоянно променящата се регулаторна среда я ограничават да пренасочва средства от руските си дъщерни дружества, което създава риск да не може да разполага с достатъчно ликвидност в необходимия момент.

В четвъртък, в рамките на отчета си за тримесечните резултати, Ozon заяви, че значителна част от облигационерите имат право да получат главницата и лихвата на 31 май и че ако не плати до 14 юни, ще изпадне в неплатежоспособност.

„Дружеството, действайки добросъвестно, продължава продуктивните преговори с редица облигационери за намиране на подходящо решение при дадените обстоятелства", се казва в изявление на Ozon от понеделник.

„Компанията се стреми да финализира дългосрочното преструктуриране на облигациите в рамките на текущата финансова година", се казва в позицията. Ozon заяви, че „планира да продължи да работи както обикновено".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още