IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Atos губи шефа си след спор за стратегията, акциите се сринаха

След две предупреждения за резултатите в компанията цари голямо безпокойство, а напускането на Родолф Белмер също разтревожи инвеститорите

15:09 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

В рамките на спора за преструктурирането на изпитващата затруднения IT компания Atos главният изпълнителен директор Родолф Белмер подаде оставка след само шест месеца начело на концерна, с което шокира акционерите. Той ще напусне компанията в края на септември, съобщи Atos във вторник в началото на Деня на капиталовите пазари. Новината предизвика ужас на фондовия пазар. Цената на акциите се срина с 27% и достигна най-ниското си ниво от началото на 2009 г., предава Bloomberg.

Междувременно спекулациите за поглъщане се засилват. Напускането на Белмер, който пое ръководството едва в началото на годината, беше предшествано от продължителни спорове с Борда на директорите относно стратегията за развитието на компанията. Наскоро Atos изненада с две предупреждения за резултатите си и загуби две трети от пазарната си стойност през последните дванадесет месеца.

„Смятаме, че това преструктуриране ще бъде болезнено и едва ли ще зарадва инвеститорите в краткосрочен план", казва Грегъри Рамирес, анализатор в Bryan Garnier & Co., цитиран от Bloomberg.

Поредица от провали и предупреждения за финансовите резултати изтриха сериозна част от пазарната капитализация на Atos за месеци - от 8,2 млрд. евро (8,6 млрд. долара) в края на 2020 г. до 2,1 млрд. евро днес. Фирмата беше отстранена от бенчмарковия индекс CAC 40 в Париж, а одиторите разкриха счетоводни грешки в две от подразделенията на компанията в САЩ.

Тези неприятности привлякоха интереса на конкуренти към поглъщане. Thales е проучвала възможността да се обедини с частни инвестиционни фондове за потенциална сделка за Atos, съобщи Bloomberg през февруари.

„Виждаме няколко негативни елемента тук", включително напускането на главния изпълнителен директор, „който току-що пристигна", пишат анализаторите на Oddo BHF в бележка до клиентите. „Това може да доведе до по-нататъшни промени в управлението. Нещо повече, това означава, че ръководителят на екипа, който разработи плана за преструктуриране, няма да бъде там, за да го изпълни“, посочват още.

Белмер беше назначен за главен изпълнителен директор след неочакваната оставка на Ели Жирар след незадоволителни резултати. Преди това Белмер, който преди години бе главен изпълнителен директор на Eutelsat Communications SA, отговаряше за реорганизацията на Atos, за да я насочи към облачните продукти.

Реорганизацията е „решение" на борда на директорите, заяви Белмер по време на разговор с репортери, като отказа да коментира съобщените разногласия относно стратегията на компанията. Той ще получи деветмесечна заплата при напускането си, докато договорът му е позволявал да получи двегодишна заплата, ако напусне преди изтичането на период от две години след назначаването му, призна самият той.

Филип Олива и Нурдин Бихман  са назначени за заместник-главни изпълнителни директори. 

Ако Atos продължи с последния си план за преструктурирането, новото подразделение за данните ще бъде листвано на борсата преди втората половина на 2023 г. под името Evidian, докато закъсалото подразделение за наследените IТ услуги ще продължи да съществува като Atos. Двете дружества ще имат отделно управление.

За да изпълни проекта, Atos оценява общите си нужди от финансиране на 1,6 млрд. евро за периода 2022-2023 г., като се очакват постъпления от продажбата на 700 млн. евро неосновни активи. След сделката акционерите на Atos ще притежават 100% от преструктурираната компания и 70% от Evidian. Останалите 30% от Evidian ще бъдат притежание на Atos.

„Ние оценяваме амбицията, но оставаме предпазливи поради несигурността, свързана с трансформация от такъв мащаб на фона на по-сложена среда“, пише Амит Харчандани от Citi в изследователска бележка.

Промяна на нагласите за Atos в краткосрочен план изглежда малко вероятна, дори след като на 14 юни компанията обяви, че обмисля отделяне на своето подразделение за цифрова трансформация и услуги за сигурност (SpinCo) - ход, който ефективно ще изолира закъсалото подразделение за аутсорсинг на стари технологии (52% от продажбите през 2021 г.). Но обвързването на бизнеса за сигурност, който е перлата в короната, с услугите за трансформация, които не успяха да нараснат в съответствие с пазарните тенденции, може да ограничи възможния ръст на оценката на SpinCo. А планираното напускане на Родолф Белмер, който едва през януари пое поста на главен изпълнителен директор, предполага значителни вътрешни разногласия по отношение на плана. А това помрачава перспективите.

Atos разработва решения за управление на данни, бизнес приложения и киберсигурност. Французите все повече се фокусират върху облачния бизнес и се възприемат като специалисти в областта на цифровата трансформация. Atos има повече от 100 хил. служители по целия свят. В България групата e представeна от две компании с общо над 1500 служители - Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center. Едва през март френската компания откри нов глобален център за киберсигурност в София. Това е 16-ият център за киберсигурност, който групата създава в световен мащаб.

Atos включва бившето подразделение на Siemens SIS, което базираната в Мюнхен технологична група продаде на френската компания през 2011 г. Оттогава Siemens е основен акционер в Atos. От друга страна, в продължение на години Atos беше основен акционер във френската компания за обработка на плащания Worldline, но във вторник вечерта продаде останалия си дял и акции на стойност 220 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още