IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна накара SAP да свие прогнозата за годишната си печалба

Компанията отчете 13% ръст на приходите за последното тримесечие

09:50 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският софтуерен гигант SAP отчете рекорден ръст на приходите от 13%, надминавайки прогнозите на анализаторите, благодарение на облачния си бизнес. Въпреки това германската група сви прогнозата за годишната си печалба заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

SAP, която разработва софтуер за управление на бизнес процеси, се насочва към базирани на абонаменти облачни услуги, след като години наред предлагаше лиценз за софтуер.

„Нашият преход към облака се случва по-бързо от планираното и надминахме очакванията за приходите, след като облачните приходи се превърнаха в най-големия източник на средства за SAP”, коментира главният изпълнителен директор Кристиан Клайн.

Облачните приходи на компанията са нараснали с 34 на сто до 3,06 млрд. евро през тримесечието.

Въпреки това SAP сви прогнозата за коригираната си печалба за 2022 г. и вече очаква тя да е между 7,6 млрд. и 7,9 млрд. евро. По-ранната беше за 7,8 млрд. до 8,25 млрд. евро. SAP обоснова решението си с удара от 350 млн. евро, който войната в Украйна нанесе върху коригираната печалба, както и потенциалния спад на приходите от софтуерни лицензи.

Излизането на SAP от Русия и Беларус заради войната доведе до плащането на около 120 млн. евро на служителите и за обезценка на активи.

„Изтеглянето продължава. Уведомихме служителите си и те ще напуснат компанията през 2022 г.“, коментира Клайн пред журналисти. „Освен това има редица работници, които могат да работят за нас от други места, но до края на годината ще сме приключили излизането си и не очакваме по-висока сума от 350 млн. евро.“

Общите тримесечни приходи на SAP са нараснали до 7,52 млрд. евро при постоянни валути. Анализатори очакваха 7,32 млрд. евро по данни на Refinitiv.

Коригираната печалба на акция е 28 цента, под прогнозата за 44 цента, най-вече заради по-слабия принос от инвестициите на фирмата за рисков капитал Sapphire Ventures. Този принос е спаднал с около 1 млрд. евро спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още