IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският SAP се изтегля напълно от Русия

Силно активният и в България германски производител на софтуер ще прекрати бизнес отношенията си и със съществуващите клиенти, незасегнати от санкциите

18:36 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският софтуерен концерн SAP възнамерява напълно да прекрати дейността си в Русия. Най-голямата германска IT компания, която има силен бизнес и отдели и в България, обяви „организирано напускане“ във вторник. Съществуващите клиенти, които не са засегнати от международните санкции, вече няма да получават актуализации и техническа поддръжка за своя софтуер.

Подробностите, като например колко време ще отнеме изпълнението, все още не са ясни. Целта е да се изпълнят законовите задължения към клиентите, които не са санкционирани, заяви финансовият директор Лука Мучич. Освен това въздействието върху повече от 1000 служители трябва да бъде „третирано по отговорен начин", обяви още той, цитиран от германския Handelsblatt. 

Предполага се, че компаниите и властите в Русия ще могат да използват технологията на SAP още известно време. От една страна, договорите с големи клиенти, които се договарят индивидуално, се считат за сложни и съдържат дълги условия, което ги прави трудни за обработка от правна гледна точка.

От друга страна, софтуерът ще продължи да функционира известно време дори и без подкрепата на производителя - при някои решения опитът показва, че това може да продължи дори няколко години, каза Мучич.

Мениджърът подчерта „значителната сложност" на оттеглянето: „Ние не се занимаваме с потребителска дейност, а продаваме много сложни софтуерни решения“. От тази гледна точка, по думите му, компанията е действала доста бързо, но отговорно.

SAP бе критикувана за дейността си в Русия

Финансовият директор реагира на критиките, които се увеличиха през последните седмици. Бордът на директорите на SAP осъди руската инвазия: в свой блог говорителят Кристиан Клайн говори за „нечовешко и неоправдано нападение срещу демокрацията и човечеството". Въпреки това първоначално групата спря само новите си дейности.

Съществуващите клиенти, които не бяха засегнати от санкциите, продължиха да получават актуализации за локални инсталации в своите организации и имаха достъп до облачни услуги, работещи в център за данни в Русия, въпреки че само малка част от руските организации използват последните.

Производителят на софтуера се позова тогава на три принципни аргумента. Първо, договорите с клиентите не могат да бъдат прекратени едностранно в краткосрочен план. На второ място, поради важността на системите SAP за икономиката, руското цивилно население е било застрашено от големи щети. И трето: не е задача на компанията да прави разлика между организациите, на които все още се предлага техническа поддръжка, и тези, на които да не се предлага.

Аргументите на SAP обаче накараха компанията да си навлече сериозни критики за тази си политика. Украинският министър на цифровите технологии Михайло Федоров попита компанията в Twitter докога ще помага на Русия да убива деца - като включи логото на производителя на софтуер с кръв. В социалните мрежи в тази полемика се включиха и потребителите. В отворено писмо до управителния съвет 1700 от 107 000 служители в цял свят поискаха пълно оттегляне от пазара.

Очевидно в отговор на критиките в края на март SAP обяви, че прекратява частично дейността си в Русия. Въпреки това на клиентите беше предоставена възможността да поемат данните си сами или да мигрират към център за данни извън страната. На руските компании вече няма да се предлага удължаване на срока - обикновено три години, съобщи обаче във вторник компанията.

SAP: последиците от оттеглянето са неясни

Точният ефект от оттеглянето върху бизнеса все още не е ясен. „SAP е може би най-успешната от всички международни софтуерни компании, защото ние, германците, положихме допълнителни усилия да се разбираме с Русия, може би дори да станем приятели", заяви съоснователят Хасо Платнер пред Handelsblatt през миналата седмица.

Според собствените й данни понастоящем групата генерира около 1,5% от оборота си в региона (около 400 млн. евро), който включва също Беларус и Украйна. Измерен спрямо цялостната дейност, рискът „не е съществен", смята финансовият директор Мучич. Очаква се SAP да публикува подробна информация с данните за първото тримесечие в петък. Концернът не оповестява публично колко голям е бизнесът ѝ само в Русия. Интегрираният доклад за 2019 г. - последните налични данни - показва, че неконсолидираните продажби на руското дъщерно дружество през годината възлизат на малко под 483 млн. евро. Според по-ранна информация сред клиентите са авиокомпанията „Аерофлот" и банката „Сбербанк".

По-рано днес и Henkel - друга голяма германска компания, която досега продължаваше активния си бизнес в Русия и бе подложена на критика заради това, обяви, че се оттегля от страната. В началото на март Henkel съобщи, че спира новите инвестиции в Русия, както и рекламите в държавните руски медии, но и че продължава да продава стоки от първа необходимост на руския пазар, като например продукти за лична хигиена и за бита. Тогава ръководството на компанията коментира, че следи внимателно динамично развиващата се ситуация и ще прецени следващите си стъпки. "Henkel осъжда войната на Русия срещу Украйна и насилието над невинни граждани. Нашият приоритет остава да направим всичко в подкрепа на нашите колеги в Украйна", се казва в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още