IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP се оттегля отчасти от Русия

След обществена критика германският концерн изключва облачните си услуги в страната

09:05 | 25.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Четири седмици след началото на войната в Украйна софтуерният гигант от Германия SAP все пак се оттегля частично от Русия. „Поддържаме ангажимента си да подкрепим Украйна, като спираме всички продажби и преустановяваме облачните операции в Русия", обяви в четвъртък базираната във Валдорф компания, листната на водещия германски индекс Dax. Международните санкции ще бъдат приложени изцяло, поясняват от концерна.

По този начин обаче SAP засега поне запазва много по-големия бизнес с лицензи, където софтуерът вече е закупен, инсталиран е локално и се поддържа по съответния начин, предава Ройтерс. 

Това е частичен отговор на SAP на обществените критики. Производителят на софтуер обяви, че „активно закрива" своите облачни услуги. Клиентите вече няма да могат да използват решения като Ariba, Success Factors и S/4 Hana Cloud - вероятно след изтичане на срока за предизвестие.

Още в началото на март компанията спря продажбата на нови продукти, но запази бизнес отношенията си със съществуващите клиенти. Впоследствие представители на украинското правителство, като например министърът на цифровите технологии Михаил Федоров, отправиха остри критики. SAP подкрепя руски компании в печеленето на пари за унищожаването на Украйна - написа той в Twitter. Някои от служителите също призоваха за по-строги мерки.

За такава стъпка настоя и украинският президент Володимир Зеленски, който още преди около десет дни призова SAP, както и Microsoft и Oracle да предприемат по-сериозни действия. Досега главният изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн избягваше темата. В интервю Клайн посочи, че SAP подкрепя компании, „които са от решаващо значение за гражданите". Санкциите умишлено ще изключат тези дружества. „Трябва ли сега като SAP да кажем: „По-добре сме осведомени и да се оттеглим още повече?"

Компанията изтъкна и подкрепата си за Украйна. Например, тя помага на правителството да възлага поръчки за болниците възможно най-бързо. За целта се използва собствената ѝ платформа Business Network.

SAP не оповестява публично колко голям е бизнесът ѝ в Русия. Интегрираният доклад за 2019 г. - последните налични данни - показва, че неконсолидираните продажби на руското дъщерно дружество през годината възлизат на малко под 483 млн. евро. Според по-ранна информация сред клиентите са авиокомпанията „Аерофлот" и банката „Сбербанк".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още